Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester i Thailand mot valprocess

Annons

Thailändsk polis använde tårgas mot demonstranter som stormade en idrottsarena i Bangkok på torsdagen, i syfte att hindra politiska partier från att registrera sig inför det kommande valet.

Premiärminister Yingluck Shinawatra har utlyst nyval den 2 februari, efter veckor av våldsamma protester mot regeringen. Oppositionen vill sätta stopp för hennes familjs politiska dominans och tillsätta ett icke-valt folkråd ska reformera valsystemet.

Landets största oppositionsparti, Demokratiska partiet, tänker bojkotta valet. Partiet, som inte har vunnit något val på flera årtionden, hävdar att tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som lever i exil, i praktiken styr systern Yinglucks regering.

Thailand har i flera år skakats av politiska kriser. Vid torsdagens protest använde aktivisterna en lastbil för att forcera grindarna in till arenan där valförberedelserna pågick.

Demonstranterna är varken så fredliga eller obeväpnade som de påstår, sade biträdande premiärminister Surapong Tovichakchaiku i ett tv-tal.

En polis skottskadades i en arm av ett skott avlossats från aktivisterna, uppgav en polischef. Han sade att runt 1 000 poliser hade skickats till arenan för att återställa ordningen.

Mer läsning

Annons