Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protektionism oroar Reinfeldt

Annons

Tecken på protektionism och nationell egoism oroar EU.

Alla EU:s stats- och regeringschefer har därför kallats in till ett extra toppmöte för att få slut på nationella solospel.

Han och Reinfeldt är båda oroade för de protektionistiska inslag som syns i olika stödpaket och uttalanden runt om i EU.

Bilpaket

Tidigare på måndagen lanserade den franska regeringen ett krispaket på 6,5 miljarder euro för att hjälpa sin blödande bilindustri. Paketet innehåller fömånliga lån, med villkoret att inga jobb ska försvinna i Frankrike och att ingen fransk tillverkning ska läggas ner.

Förra veckan lyckades president Nicolas Sarkozy också reta upp EU:s nuvarande ordförandeland Tjeckien genom att säga att det inte är försvarligt för franska biltillverkare att bygga en fabrik i Tjeckien för bilar som ska säljas i Frankrike.

Samordning

Tjeckien har nu svarat med att kalla till ett extra informellt toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer i slutet av februari. Avsikten är att få EU-ledarna att samordna sig och dra åt samma håll. Men Barroso ville inte gå så långt som att medge att det fanns en direkt koppling till Sarkozy.

Det finns flera exempel den senaste tiden på att länder i första hand tänker på sig själva. Till exempel strejkade brittiska raffinaderiarbetare under parollen "Brittiska jobb till brittiska arbetare" i protest mot att franska Total använde sig av italienska och portugisiska arbetare för uppdrag i Storbritannien.

Mer läsning

Annons