Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proppen ur för vindkraft

Härnösandsföretaget NordanVind siktar högt - 1000 vindkraftverk i orderportföljen

Det händer mycket inom vindkraftbranschen efter regeringens besked att vindkraften kraftigt ska byggas ut, från dagens en terawattimme till det trettiodubbla redan år 2020.

Som ni förstår är det en jättemarknad som står inför dörren.

- Man kan säga att proppen är ur för vindkraften, säger Hans-Erik Flodin som driver företaget tillsammans med hustrun Monica.

Kontoret ligger i Rö gamla lanthandel och det är svårt att tro att det därinne pratas affärer i mångmiljardklassen. Ett vinkraftverk med en effekt på 2,5 megawatt kostar cirka 30 miljoner att få upp. Bygger man ute i havet får man lägga till ytterligare 20 miljoner.

Nordanvinds affärsidé bygger på att fungera som en konsult. När någon ringer och vill få hjälp att med att bygga vinkraft hjälper man till med tillstånd, bolagsbildning och att hitta investerare. Därefter lämnar man över projektet.

I företaget tycker man att det har blivit lättare med alla tillstånd och att allmänhetens bild av vinkraft blir mer positiv. Men det handlar också om ekonomi för markägare som lockas med sexsiffriga belopp om de ger tillstånd att bygga vindkraft.

- Det är en affärshemlighet hur mycket vi erbjuder. Men idag är alla medvetna om att det finns pengar att tjäna på vindkraften om man släpper mark, säger Erik Kolbäck som jobbat tre år i företaget.

Det stora problemet är de långa leveranstiderna av vinkraftverk, upp till två år. Hans-Erik Flodin förhandlar nu med en tysk tillverkare, och i förlängningen kan det blir aktuellt med någon form av produktion i närområdet.

- Utansjö bruk skulle kunna bli ett alternativ, säger Åke Eriksson som tidigare arbetade som produktionschef på bruket.
OLA THELBERG
070-218 31 09