Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Propagandapresent från polisen

Polisen ville inte spela Sverigedemokraterna i händerna.

Paradoxen är att partiets fotsoldater inte ens i sin vildaste fantasi kunde drömma om en lämpligare propagandapresent.

PK-media och polisen samarbetar! Svenska folket förs bakom ljuset! Svenska flickor offras i konspirationsteorin om det svenska folkhemmets raserande till förmån för ett mångkulturellt sodom och gomorra-samhälle.

Avläs valfritt flöde i sociala medier, eller för all del, ta en titt i valfri opinionsbildares mejlkorg om ni inte tror mig.

Sextrakasserierna mot kvinnor och flickor i Köln vid nyår och nu avslöjandet om polisens mörkande av liknande brott som har begåtts två år i rad på ungdomsfestivalen "We are Sthlm" upprör med rätta. Det kanske inte går att gradera upprördhet, men nog vore det klädsamt om vi skänkte offren en tanke, först och främst.

En våldtäkt, ett sexuellt ofredande, en främmande man som sticker upp sin hand i en kvinnas underliv på allmän plats är ett fruktansvärt brott att utsättas för. Oavsett nationalitet på förövaren. Så kan vi fundera en smula på hur offren ska gå vidare och få upprättelse. Att tona ner eller helt mörka brotten är definitivt kontraproduktivt.

Förövarna kan dessutom få för sig att beteendet går för sig.

Brotten som begicks mot kvinnor i Köln har blivit Angela Merkels svåraste prövning hittills eftersom vissa av förövarna är asylsökande. Hon måste visa handlingskraft och stöd för offren, samtidigt som hon inte kan öppna för en vulgärdebatt.

Och naturligtvis kommer vi att få samma komplexa diskussion i Sverige. Men det finns trots allt vissa civiliserade principer som fortsättningsvis måste gälla för ett samhälle som inte har för vana att lösa kriminalitet genom stupstock eller allmän lynchning. Ett primitivt, kriminellt beteende ska bemötas och behandlas av rättssamhällets alla funktioner, som alltid. Har inte de unga invandrade männen förstått svensk lagstiftning så är det självfallet av högsta prioritet att informera och utbilda. Det är få samhällen som är tillåtande mot våldtäkt, däremot varierar kvinnosyn, kvinnans status och länders jämställdhet.

Etablerad media har inget intresse av att mörka viss brottslighet begången av andra folkgrupper än de etniskt svenska. Att man ens ska behöva säga det? Däremot kanske inte seriösa journalister jobbar utifrån teorin att det ligger i vissa etniska gruppers DNA att begå brott.

Polisen i Stockholm valde att inte berätta om sexualbrotten som begåtts två år i rad på ungdomsfestivalen i Stockholm. Dagens Nyheter har tagit del av interna PM där det framgår att:" Det är grupper av killar som uppsåtligen riktar in sig på att omringa och ofreda tjejer. Deras tillvägagångssätt blev vi först helt chockade över. När vi fick de första indikationerna på vad som hände trodde vi inte att det kunde stämma" enligt Roger Ticoalu, arrangör av festivalen.

Ett tiotal anmälningar kom in, polisen försökte på olika sätt stävja brottsligheten, men lyckades inte. Men inget rapporterades till allmänhet och press. Av politiska hänsyn?

Nu lovar rikspolischefen en utredning och det är synnerligen nödvändigt.

Polisen har inte att ta ansvar för hur information används eller vinklas i media. Eller politiseras. Det har vi både ett pressetiskt regelsystem för och ytterst ansvariga utgivare.

Polisen måste lita på att seriös media inte far med skvaller och rykten. För annars riskerar vi höra mobbkörens falsksång ännu ljudligare. Flera "seriösa" politiker har redan bildat andrastämma.

Det gynnar inte vårt öppna demokratiska samhälle. Och definitivt inte de utsatta tjejerna och kvinnorna.

Läs mer: Polisen mörkade sexbrotten

Läs också: Utredning krävs

Ännu mer: Rasistisk dubbelmoral