Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Promenadseger för Morales

Annons

Bolivias president Evo Morales vann en storseger i presidentvalet. Enligt vallokalsundersökningar fick han stärkt mandat för att genomdriva socialistiska reformer som splittrat landet.

Olika undersökningar tydde på att Morales får mellan 62 och 63 procent av rösterna. Den konservative kandidaten, förre guvernören Manfred Reyes Villa, såg ut att få kring 23-24 procent.

Något officiellt valresultat väntas inte förrän under tisdagen, men allt talar för att det blir en jordskredsseger för den sittande presidenten. Därmed kan det också förväntas att relationerna med USA förblir fortsatt frostiga. I fjol kastade Morales ut den amerikanske ambassadören och representanter för DEA, en USA-myndighet som arbetar mot narkotikahandel och smuggling. Bolivias regering har därefter anklagat USA för att försöka underminera Morales ställning.

Dominerar kongressen

Ännu är det inte känt hur många platser Morales Rörelse för Socialism fått av de 157 i kongressen, landets lagstiftande församling. Partiet dominerar redan de två kamrarna, men målet är att få minst två tredjedelar av platserna eftersom det skulle ge Morales ökat svängrum att genomföra reformer.

Morales har starkt stöd bland Bolivias ursprungsbefolkning, som utgör uppåt 60 procent av invånarna. De har nu fått mer makt och självförtroende efter att länge ha förtryckts av den minoritet som har europeiska rötter.

Den bolivianske ledarens bundsförvant och förebild, Venezuelas president Hugo Chavez, förutspådde i söndags att de officiella resultaten skulle bekräfta "en överväldigande seger för Morales och hans parti".

Morales har, liksom Chavez, genomfört en folkomröstning som ändrade landets grundlag. Numera tillåter den att presidenten väljas för mer än en mandatperiod.

I söndags antydde Morales att han har för avsikt att försöka stanna på presidentperioden längre än de fem år som han sannolikt kan se fram emot efter helgens val. Han menar att det krävs decennier av styre för att han ska kunna genomföra sin "revolution".

Oro bland de rika

Om Morales ställer upp och vinner nästa presidentval 2014 kan han stanna vid makten till 2020. Men ett sådant perspektiv har skapat oro bland de rika jordägarna i det blomstrande östra Bolivia, där det också finns stora naturgastillgångar.

Bolivianer som inte hör till ursprungsbefolkningen har inte gynnats av Morales reformer, som bland annat reglerat hur mycket mark någon får äga och nationalisering av energi- och telekommunikationsföretag.

De fruktar nu att kongressen kommer att klubba igenom en lag som ger ursprungsbefolkningens samhällen rätt till självstyre. Det har redan tolkats som att ursprungsbefolkningen får rätt att beslagta mark som har andra ägare.

Spänningarna mellan presidentens anhängare och oppositionen urartade i dödligt våld i fjol, men våldet har avtagit något efter en folkomröstning som slutade med att Reyes Villa och andra "upproriska" guvernörer förlorade makten.

Reyes Villa står nu också inför ett fängelsehot sedan Morales anklagat honom för korruption. Uppgifter har gjort gällande att den förre guvernören har köpt en flygbiljett för att kunna fly ut ur landet.