Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proffsiga amatörer hittar Godot

Än en gång har det varit världspremiär på utescenen vid Skuleberget.

Höga kusten teaterförening hade på fredag kväll urpremiär på Bo R Holmbergs pjäs Vem f-n är Aron Persson? Bo R är amatörsällskapets egen dramatiker, och det kan inte finnas många amatörteatrar i världen som kan skryta med att hålla sig med en egen författare av den kalibern.

Det är om jag har räknat rätt fjärde året som jag ser en föreställning av amatörerna vid Skule, och det har varit helt fantastiskt att kunna följa deras utveckling genom åren. Deras mognad som skådespelare är näst intill häpnadsväckande, förmågan att använda kroppen och rösten, att tajma replikerna, att samagera, att utnyttja scenografins möjligheter, allt detta har fulländats hos de flesta på ett högst imponerande sätt. Tidigare fanns det några hyggliga talanger, och resten var ganska mycket teaterns Egon Kjerrman – spelade hellre än bra. Numera har ensemblen inga svaga punkter alls, nivån är jämn, den är också hög.

Därför tänker jag inte framhålla några individuella prestationer, utan nöjer mig med en kollektiv hyllning.

Vem f-n är Aron Persson? tar sig an en betydligt modernare historia än vad teatersällskapet har ägnat sig åt tidigare. Året är 1963 – faktiskt för ett halvt sekel sedan – och platsen är en fiktiv håla i Ådalen, någonstans i närheten av sorteringsverket i Sandslån. Det vilar en tung stämning över samhället av hopplöshet och längtan bort, som har sin grund i arbetslöshet, avfolkning och allmän tristess.

Publiken som sitter med facit vet att det kommer att bli än värre, snart exploderar mekaniseringen av hela skogsindustrin, och det dröjer inte länge förrän flyttlassen börjar rulla i massor mot storstädernas förorter.

Som från ingenstans dyker det upp en stockholmare i byn och frågar efter Aron Persson. Ingen känner till honom, och han blir som en Godot, någon som alla väntar på men kanske inte ens finns. Jakten efter Aron Persson blir upptakten till en rad scener som visar några människoöden. De är skildrade med humor och glimten i ögat i all sin stundtals tragiska skröplighet, men alltid med värme och kärlek.

Och Aron Persson finns! Det finns en sensmoral också: glöm inte var du kommer ifrån.

Pjäsen spelas tre gånger till, nästa fredag, lördag och söndag.

Gregor Flakierski