Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professorns tips till äldre – avsluta dagen med en chokladkaka

Yngve Gustavsson, som är professor i geriatrik, bidrog som anlitad föreläsare till att fylla biosalongen på Gnistan med en stor hop förväntansfulla pensionärer den 30 januari i år. Inbjudan hade utgått från ABF i samverkan med PRO Kultur och gensvaret blev över förväntan, så Per Håkansson, ABF, och Nina Moberg, PRO Kultur, visade idel glada miner, då de hälsade publiken välkommen.

Den musikaliska duon Caroline och Tomas Sondell underhöll inledningsvis och belönades med uppskattande applåder innan dagens föreläsare intog sin plats i talarstolen.

Yngve Gustavsson inledde sitt prat med att nämna något om sin mångåriga medverkan i ESS, ett datasystem, som såväl läkare som apotekare förfogar över. Här kan man kontrollera vilka mediciner som lämpar sig för en viss patient. Att skräddarsy en behandling fungerar bäst, eftersom individer är av skilda slag. Olämpliga läkemedel avseende äldre är listade.

Eftersom äldre ofta kan visa sig vara undernärda, så bör dessa käka proteinrika rätter varannan timme under dagtid. Att avsluta dagen med en chokladkaka rekommenderades. I sammanhanget kunde nämnas att brist på B12-vitamin är en allvarlig sak. Dessutom påpekades att 80 procent lider av D-vitaminbrist.

Gamlingar är ofta ensamma. Deprimerade löper stor risk att drabbas av demens. Då man som äldre förlorar sin livspartner eller ett vuxet barn, så blir situationen svår. De drabbade saknar kontakter med nära och kära. Vänner dör bort. Blir man placerad på äldreboende så är man ändå ensam, för det tar tid att etablera givande kontakter.

Yngve nämnde i sitt anförande ordet "ålderstsunami". Det har blivit 100 000 fler som behöver större insatser, fast resurserna krymper i oroande hög grad. Utan anhörigvård skulle äldrevården kapsejsa.

I pausen serverades dryck samt snittar med bland annat räkor. Avslutningen på den lyckade aftonen blev sånger av den populäre Ronnie Sahlén, som sjöng på sitt smäktande underbara vis.

Ulla Jonsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel