Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professor dömer ut tänkt Saabköpare

Holländska Spyker är en ännu mindre trovärdig Saabköpare än Koenigsegg, anser professorn i industriell organisation Christian Berggren.

Han är samtidigt frågande till vilka avsikter Spyker och dess ryske huvudägare har med affären.

Antingen är det syftena som är väldigt oklara, eller också kan man fundera på den industriella kompetensen, var den finns, säger Berggren, verksam vid Linköpings universitet.

Utsikterna för att ett äktenskap mellan Spyker och Saab skulle bli lyckat är, ur Saabs perspektiv, dystra anser Christian Berggren.

Vad Saab behöver är en stark industriell ägare, med skalekonomi och resurser att driva produktutveckling, få ner kostnader och så vidare. Och det kommer inte det här företaget att ha. Det är ju ännu mindre trovärdigt än Koenigsegg, säger han. När GM valde ut Koenigsegg så visste ju alla som kan någonting om branschen att det var en oerhört svag budgivare. Men GM hittade ingen bättre. De vill ju till varje pris slippa att själva stå för kostnaderna för nedläggningen, så långt man kan. Och då griper man efter halmstrån, fortsätter Berggren.