Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem i klimatförhandlingarna

Annons

Upplägget för de fortsatta förhandlingarna vid klimatmötet i Köpenhamn var oklart vid lunchtid. De har hittills varit indelade i två spår, en arbetsgrupp på tjänstemannanivå har förhandlat om det långsiktiga samarbetet omfattande alla länder, en annan arbetsgrupp har förhandlat om en förlängning av Kyotoprotokollet med bindande krav på de rika länderna. Den skulle ha varit klar på onsdagsförmiddagen men begärt mer tid. Utvecklingsländerna vill ha en förlängning av Kyotoprotokollet medan många i-länder vill se ett enda nytt avtal omfattande alla länder.

Indiens miljöminister Jairam Ramesh uppgav, enligt Reuters, att många i-länder kämpar emot en förlängning av Kyotoprotokollet.

Känslan vi har är att Kyoto är i intensivvård om det inte redan är dött, sade han.

Ett annat problem uppges vara att det råder en "djup och förlamande" splittring bland u-länderna i G77-gruppen som inte lyckats leverera en gemensam position till det danska ordförandeskapet.

FN:s klimatchef Yvo de Boer skulle ha haft en presskonferens klockan elva, men den ställdes in.