Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem i klimatförhandlingarna

Annons

Världens ledare började i dag anlända till Köpenhamn för klimattoppmötet.

Det närmaste dygnet väntas bli avgörande för de svåra förhandlingarna.

Efter drygt en veckas förhandlingar utan större framgång tog miljöministrarna formellt över i dag.

Ett nytt utkast till avtal ska tas fram innan presidenter och premiärministrar ska ta över i slutet av veckan. I de utkast som hittills presenterats saknas enighet om de mest väsentliga siffrorna, till exempel hur stora utsläppsminskningar världen och i-länderna ska åstadkomma.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren menar att det måste ske tydliga framsteg i förhandlingarna under det närmaste dygnet för att bana väg för stats- och regeringscheferna, eftersom de inte är insatta i detaljerna.

Under dagen kommer de 192 deltagande länderna att börja avge nationella deklarationer.

Förhandlingar på tjänstemannanivå pågick under hela natten och avslutades först kvart i sju på morgonen. Resultatet lämnades över till det danska ordförandeskapet, som på morgonen skulle hålla ett konsultationsmöte med de viktigaste aktörerna i förhandlingarna.

Det fanns inga uppgifter om att förhandlingsresultatet innehåller några genombrott på de viktigaste punkterna.

Upplägget för de fortsatta förhandlingarna var oklart vid lunchtid. De har hittills varit indelade i två spår, en arbetsgrupp på tjänstemannanivå har förhandlat om det långsiktiga samarbetet omfattande alla länder, en annan arbetsgrupp har förhandlat om en förlängning av Kyotoprotokollet med bindande krav på de rika länderna. Den skulle ha varit klar på onsdagsförmiddagen men begärt mer tid. Utvecklingsländerna vill ha en förlängning av Kyotoprotokollet medan många i-länder vill se ett enda nytt avtal omfattande alla länder.

Indiens miljöminister Jairam Ramesh uppgav, enligt Reuters, att många i-länder kämpar emot en förlängning av Kyotoprotokollet

Känslan vi har är att Kyoto är i intensivvård om det inte redan är dött, sade han.

Ett annat problem uppges vara att det råder en "djup och förlamande" splittring bland u-länderna i G77-gruppen som inte lyckats leverera en gemensam position till det danska ordförandeskapet.

Miljöförbundet Jordens vänner och en rad andra organisationer släpptes på onsdagsmorgonen inte in i Bella Center, trots att de hade ackrediteringar.

Arrangörerna av konferensen har den här veckan haft stora problem med att hantera flödet av delegater, journalister och engagerade i frivilligorganisationer. Orsaken till kaoset är att FN har ackrediterat 45 000 personer till mötet, vilket är långt fler än vad centret klarar att ta emot. Centret egentligen är avsett för 15 000 personer.