Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata vinster, gemensamma förluster

/
  • I JB-koncernens konkursbo saknas en miljard kronor – pengar nog för att driva hela Sundbybergs kommun i drygt sex månader. Pengar som vi gemensamt nu måste betala.

En kvarts miljard kronor. Så mycket har JB-koncernens, tidigare John Bauer, ägare Axcel mjölkat ut från skolorna de driver de senaste åren (Dagens Arena 6 juni). Nu inför höstterminen har ägarna meddelat att hela JB-koncernen ska läggas ner. De skolor som går dåligt stängs och de skolor som går bra säljs vidare till andra företag.

Annons

Efter beslutet om nedläggning la JB-koncernens vd Anders Hultin upp en bild på facebook där han häller upp ett glas finare vin med texten "because I am worth it". Det stack så klart i ögonen både på lärare som nu blir arbetslösa och elever som saknar skola till hösten.

Nu visar det sig att det saknas en miljard kronor i JB-koncernens konkursbo. De pengarna räcker för att driva hela Sundbybergs kommun i sex månader och 19 dagar, enligt Marika Lindgren Åsbrink (S), kommunpolitiker i Sundbyberg. Pengar som vi gemensamt nu måste betala.

Någonstans i allt detta vill man stanna upp och säga: vänta nu, är detta verkligen rimligt? Ja, skrev JB-koncernens vd Anders Hultin i DN (4/6). Att JB läggs ner visar att systemet fungerar.

Nej, säger en majoritet av folket. 90 procent är mot vinster i välfärden, inte heller bland de borgerliga väljarna är en majoritet för vinster i välfärden och inte ens högerpartiernas egna kommunalråd verkar vara övertygade anhängare av vinstintresset i välfärden.

Högerregeringen visar inget intresse eller vilja att göra något åt vinsterna i välfärden. De rycker på axlarna nu precis som när skandalerna om gamla som vanvårdas på privata äldreboenden rullas ut i media. Allt hopp om förändring står till en rödgrön valseger 2014.

Vänsterpartiet har gjort nej till vinster i välfärden till deras viktigaste fråga. De har gått några steg åt höger och vill inte förbjuda aktiebolag samt behålla valfriheten men tycker att vinsten ska återinvesteras i verksamheten.

Inom socialdemokratin är motståndet mot vinster i välfärden stort på gräsrotsnivå. På partikongressen nådde den rörelsen framgångar. I besluten står det att gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd och vinsterna avsevärt ska begränsas. Viljeinriktningen är tydlig, svagheten är att det inte är tydligt hur detta ska göras.

Också Miljöpartiet skärpte på sin kongress linjen och tog beslut om att alla vinster ska återinvesteras i välfärden.

Med fortsatt tryck från V samt inifrån både S och MP finns därmed goda möjligheter att efter en valseger 2014 få ordning och reda på välfärden. Det handlar om att sätta marknaden före människan.

Detta är en debatt som aldrig kommer att lägga sig. Vinstintresset ger incitament att skära ner på kvalité för att maximera vinst. Därför kommer vi att få se nya skandaler som ger ny eld till debatten.

Jonas Bergström

Annons