Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Priset tillhör alla europeer"

Annons

De tre EU-ledarna Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso och Martin Schultz tog i dag emot Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Priset tillhör alla europeer, sade Van Rompuy i sin del av tacktalet.

Under stående ovationer och långa applåder tog de tre emot medalj och diplom. Nobeltalet hölls av EU-ordföranden Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Martin Schulz är europaparlamentets talman.

För mig är det viktiga med freden försoning, det går utöver förlåtelse och glömska, sade Van Rompuy.

Sist bland de anländande i Rådhuset fanns kung Harald och drottning Sonja. Kungafamiljens entré under fanfarer var också startsignalen för själva ceremonin.

Även Barrosos del av talet var fyllt av påminnelser om EU som symbol för fredsskapande verksamhet. Men han hann också med en och annan hänvisning till dagens värld, bland annat finanskrisen och de konflikter som den burit med sig för EU:s samarbete.

Lösningen på de problemen finns dock i allas händer i dag, hävdade Barroso.

En av de mest synbara symbolerna över vår enhet finns i var och ens händer. Det är euron, vår europeiska unions valuta. Och den tänker vi stå fast vid, slog Barroso fast.

Av världens konflikter som varken EU eller någon annan kunnat lösa nämndes Syrien.

Låt mig säga ifrån tydligt här och nu. Den nuvarande situationen i Syrien är en fläck på världens samvete. Omvärlden har en moralisk plikt att göra något åt situationen, sade Barroso. EU såg till att göra den europeiska kontinenten till en fredsregion i stället för en region av krig. Men just denna dag, när så många av Europas statsledare samlats här i rådhuset för att fira EU, är det viktigt för oss att komma ihåg att freden inte är något av naturen givet. Freden måste man kämpa för varje dag, sade den norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland i sitt inledningstal och hänvisade till de fransk-tyska krigen under de senaste 150 åren. Att förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Holland sitter här tillsammans med oss i dag är djupt symboliskt, fastslog Jagland under långa applåder.

Han underströk dock att allting inte är fulländat.

Vi har ju inte samlats här i dag i tron att EU är perfekt. Vi har samlats här i tron på att Europas problem måste lösas gemensamt.

Säkerheten är extra stor eftersom inte mindre än 20 stats- eller regeringschefer anlänt för att delta i ceremonin då EU får sitt omstridda fredspris.

Flygplatsen Gardermoen utanför Oslo var under förmiddagen fylld med utländska gäster och deras delegationer. De är en bred skara inbjudna, från förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande, till Sex and the City-stjärnan Sarah Jessica Parker. Den sistnämnda står värd vid Fredspriskonserten i morgon kväll. Sammanlagt hade 21 stats- och regeringschefer anlänt till Norge vid lunchtiden.

Sverige kung och statsminister har andra Nobelåtaganden i Stockholm denna dag. Sverige representeras därför traditionsenligt av den svenska Osloambassadören, i dag Ingrid Hjelt af Trolle.

Mer läsning

Annons