Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisernas pris delas ut i dag

Första kvinnliga pristagaren i ekonomi och infosamhällets fäder.

De finns bland de tolv Nobelpristagare som i dag belönas i Stockholms konserthus för sina enastående insatser för vetenskap och litteratur.

Ljusets mästare och infosamhällets fäder tar emot Nobelpriset i fysik. Ena halvan går till Charles Kuen Kao, pappan till de optiska fiberkablar som i dag genomkorsar jorden. Utan dem skulle vi varken ha internet eller bredband. Den andra halvan delas mellan Willard Sterling Boyle och George Ellwood Smith. De i sin tur är papporna till den första framgångsrika bildsensorn, CCD:n.

Kemipriset tilldelas gemensamt israeliskan Ada Yonath och amerikanerna Venkatraman Ramakrishnan och Thomas Steitz. De belönas för att ha kartlagt hur ribosomen, ett av cellens mest sammansatta maskinerier, ser ut och fungerar - ner till minsta atom.

Medicinpristagarna har tillsammans löst en av medicinens stora gåtor, nämligen hur kromosomerna som bär vår arvsmassa kan kopieras vid celldelningen utan att brytas ner. De i USA verksamma Elizabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak får därför priset.

Herta Müller belönas av Svenska Akademien för att hon med "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap". Hon blir den tolfte kvinnan att få litteraturpriset.

Ekonomipriset går i år för första gången till en kvinna. Elinor Ostrom från USA delar äran med sin landsman Oliver Williamson. Båda pristagarna har ägnat sig åt forskning om ekonomisk organisering.

Prisceremonin inleds strax efter klockan fyra i eftermiddag.