Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsessan Madeleine är gravid

Annons

Prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill väntar barn. Födseln beräknas till början av mars 2014, enligt hovet.

"Vi känner oss lyckligt lottade", säger prinsessan på Facebook.

Paret har "den stora glädjen att meddela att de väntar barn", skriver hovet på sin hemsida.

Enligt hemsidan mår den blivande modern bra. Graviditeten kommer varken att påverka prinsessans Madeleines åtaganden under hösten eller hennes arbete för Childhood.

På sin officiella Facebook-sida har prinsessan Madeleine skrivit ett meddelande på engelska.

"Chris and I are thrilled to let you know that we are expecting a baby for early March next year. We feel so blessed and can't wait to become parents!"

De två meningarna går inte rakt av att översätta till svenska utan att det låter konstigt, men fritt översatt så står det:

"Chris och jag är förtjusta över att kunna berätta att vi väntar ett barn i början av mars nästa år. Vi känner oss så lyckligt lottade och ser fram emot att bli föräldrar".

Kort efter meddelandet om graviditeten började grattishälsningarna rassla in på hovets Facebook-sida. Meddelandet lämnades också på engelska så att ingen skulle missa budskapet.

Prinsessan Madeleine gifte sig i Stockholm den åttonde juni i år och om hovets uppgifter om en beräknad förlossning i början av mars stämmer bör prinsessan ha blivit gravid ungefär vid den tiden. Hon borde i sådant fall ha varit gravid i ungefär tolv veckor.

Vecka tolv är den vecka då många par brukar välja att berätta om graviditeten för en större krets vänner och bekanta eftersom risken för missfall då minskat kraftigt.

Även när kronprinsessan Victorias graviditet blev offentlig - den 17 augusti 2011 - uppgavs den beräknade nedkomsten vara i mars. Men som många vet föddes prinsessan Estelle redan den 23 februari.

Enligt hovexperter offentliggjorde kronprinsessan och prins Daniel graviditeten ovanligt tidigt. Många menade att kungligheter brukar tillkännage graviditeter först när de inte längre går att dölja.

I en intervju med Svenska Dagbladet i mitten av juli sade prinsessan Madeleine att hon och maken kan tänka sig att flytta till Sverige i framtiden, men att det är New York som gäller ett tag till. Hur graviditeten påverkar tankarna kring parets boende är oklart. Hovets informationsavdelning har inte heller några uppgifter om var förlossningen planeras ske.

Nej. Det är alldeles för tidigt för att prata mer detaljer, säger pressekreterare Annika Jeppsson till TT.

Att spekulera om att kvinnor är gravida är populärt både i fikarum och i skvallerpress. Rykten om att prinsessan Madeleine varit gravid har förekommit under många år.

I höstas fick ryktena ny skjuts med en rad publiceringar av bilder som påstods visa antingen en graviditetsmage eller hur prinsessan med sin placering av händer och väska dolde just en sådan mage.

På flera stora spelbolag har det sedan en tid gått att satsa pengar på när paret ska tillkännage en graviditet, om de kommer att få en son eller dotter samt när barnet kommer att födas.

Den nu aktuella tronföljden ser ut på följande sätt: Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine. Christopher O'Neill är fortfarande utländsk medborgare. Om barnet blir enbart medborgare i USA kan det inte ingå i den svenska tronföljden. O'Neill är katolik, och om parets barn får en katolsk uppfostran kan det heller inte ta över den svenska tronen. Om barnet inte växer upp i Sverige kan det heller inte ärva tronen.

Mer läsning

Annons