Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prideparad stoppad i Serbien

Annons

Prideparaden som skulle ha hållits i Belgrad på lördagen har ställts in.

EU-minister Birgitta Ohlsson, planerad huvudtalare, beklagar beslutet liksom RFSL-ordföranden Ulrika Westerlund på plats i Belgrad.

Jag har träffat många aktivister och människor från olika ambassader som är väldigt besvikna, sade Birgitta Ohlsson på fredagskvällen.

För första gången på tre år hade arrangörer och aktivister hoppats kunna hålla paraden i Belgrad. Vid paraden 2010 utbröt kraftigt våld från högerextremister och homofoba kretsar.

I fjol stoppades paraden av säkerhetsskäl, men i år har trycket på Serbien att genomföra den varit stort.

Det är tre reformer EU vill se hos Serbien: Det ena är att prideparaden blir av, att landet visar en mognad vad gäller att respektera yttrandefrihet och mötesfrihet. Det andra är reformer i rättsstaten, och det tredje att pressfriheten och mediernas frihet säkras, sade Ohlsson när hon listade förutsättningarna.

"Politiskt beslut"

Även Ulrika Westerlund, RFSL-ordförande på plats i Belgrad, är mycket besviken och köper inte alls den officiella förklaringen att marschen var "ett hot mot allmän ordning". Bortförklaringar, skriver hon i ett pressmeddelande.

"Polisen säger sig vara förberedda och har uttalat att de skulle kunna hantera säkerheten. De skulle ha 6 500 poliser på plats och helt omringa parken där paraden skulle avslutas för att skydda deltagarna. Detta är uteslutande, och utan tvekan ett politiskt beslut."

Långt möte

Beslutet att säga nej fattades av de serbiska säkerhetstjänsternas samordningskontor. Mötet varade i flera timmar, rapporterade nyhetsredaktionen B92.

Konservativa grupper hade planerat motdemonstrationer.

Det här är ett land som inom idrottsarrangemang har stora matcher där det är tusentals poliser som vaktar, så det känns väldigt sorgligt att denna marsch för mänskliga rättigheter blir inställd, sade Ohlsson.

Mer läsning

Annons