Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prickiga ägg kan fälla misstänkt

Ornitologers detektivarbete har gett åklagaren en trumf på handen inför rättegången mot den misstänkta boplundraren i Härnösand.
Detta genom att man utnyttjar det faktum att äggen har individuella teckningar, ungefär som fingeravtryck.
Rättegången ska inledas i mitten av nästa månad.

Annons

Bakom åtalet ligger ett mycket digert utredningsarbete och förundersökningen som nu är släppt ligger på hela 3 000 sidor.

Det var hösten 2010 som historien med de tre misstänkta boplundrarna, varav en 47-årig Härnösandsbo, började rullas upp. Detta sedan brittisk polis gjort en husrannsakan i Skottland och då hittat uppgifter som man via interpol tipsade rikskriminalen i Sverige om.

Det ledde till ett polisärt samarbete mellan polisen i Göteborg, Nyköping och Härnösand. 20110 gjordes en husrannsakan i Södermanland.

Ett år senare beslutade åklagaren om att det skulle göras en husrannsakan också hemma hos Härnösandsbon. Det slutade med att man hittade minst 1 000 fågelägg, däribland ägg från mycket sällsynta och hotade arter, flera rovfåglar och ugglor bland annat.

Det hittades även specialverktyg som man anser har använts för att hämta och tömma äggen.

Till bevisföringen hör att det finns fotografier av ägg i intakta fågelbon. Enligt ornitologiska experter är det samma ägg som sedan hittats hos de misstänkta.

Här har man utnyttjat att ägg har individuella utseende, speciellt ägg som är fläckliga och prickiga. Sådana ägg dominerar i bon som ligger öppet, till exempel många rovfåglars. Fåglar som lägger ägg i håligheter har mer enfärgade ägg.

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har granskat ornitologernas kartläggning av äggen och anser att trovärdigheten enligt deras skada är i topp, att det inte kan finnas någon annan förklaring. Detta även om äggen sedan märkts med felaktiga datum för att de ska se äldre ut, från en tid innan insamlingen blev olaglig.

På samma sätt anser sig utredarna ha kunnat visa att de misstänkta boplundrarna köpt och sålt ägg, bland annat har det levererats ägg till samlare i Finland och Skottland.

I bevismaterialet kan man också läsa om beslagtagna kartor Härnösandsbon ska ha haft som visar hur han systematiskt arbetat med att kartlägga fågelbon.

Här finns även fotografier av vad som anses vara ett lönnrum som byggts i Härnösand för att förvara äggen i. Den misstänktes egen dagbok där han skriver om häckningsobservationer och hans fotografier används också mot honom i bevisförningen.

Tornfalk, smålom, törnskata, kungsörn och flodsångare är några av de arter som enligt åtalet drabbats av 47-åringens insamling.

Han är stämd för grovt jaktbrott, alternativt grovt jakthäleri, samt grovt artskyddsbrott. Verksamheten ska ha pågått åren 2003–2010.

Annons