Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prestigefylld utställning och bokmässa – Härnösandsfotografen Linda Thompson i hetluften

/

I fjol blev hon nominerad till TT:s stora fotopris. I år utsågs hon till årets Sune Jonsson-stipendiat samt 2016 års fotograf hos nättidskriften Alba.
Nu åker Härnösandsfotografen Linda Maria Thompson till bokmässan i Göteborg för att presentera fotoboken "In place of memory".

Annons

Född i Mariefred, uppvuxen i USA – med morföräldrar i ett paradisiskt Ångermanland långt där borta – och sedan några år åter bosatt i Sverige har Linda Maria Thompson på nära håll upplevt vad det innebär att migrera. Själv en del i de ständiga strömmarna av människor som genom världshistorien format och omformat samhällen har hon funderat över hur den mänskliga identiteten påverkas – hur sambanden mellan minne, plats och tid lagras och överlagras, hur allt kan förvandlas till en kollektiv identitetskris.

Flera års arbete samlades till sist i en bildserie, "In place of memory", som fått stor uppmärksamhet. Utställningen har visats på Galleri Kontrast i Stockholm och ska nu visas på Sune Jonsson Centrum i Umeå med premiär den 13 november. Det är bilder som speglar hennes egna minnen av Ångermanland – men också en poetisk och politisk undersökning av en plats i förändring där nya människor trätt in på scenen.

Det är en historia om längtan. Om behovet av att höra hemma.

– Det är både min berättelse och de här människornas berättelse, säger hon.

– Jag kan se mig själv i varje bild samtidigt som bilden också berättar någon annans historia. Det är inte fotodokumentärt i ordets egentliga bemärkelse; jag har medvetet samlat namn och annan information i slutet av boken, just för att betraktaren ska kunna komma in i bilden, möta sina egna stereotyper, kunna associera och känna fritt utan att bli utryckt ur kontexten.

Nu ska Linda Maria Thompson besöka bokmässan i Göteborg för att presentera sin fotobok. Under rubriken "Migration och minne i Ådalen" ska hon samtala med Louise Wolthers, forskare och curator hos Hasselblad Foundation, om hur migration, plats och minne kan ta sitt utryck i fotografier.

Linda Maria Thompson är utbildad vid Universitetet i Montana och har en masterexamen i fotojournalistik vid Mittuniversitetet. Just nu arbetar hon som adjunkt och programkoordinator vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

* * *

Läs mer om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Kulturkrönika: Dags att sluta med storstadsromantiken

Läs mer: Norrdans Sverigepremiär av Carmen – "når storslagna artistiska höjder"

Läs mer: Möt nya chefen på Länsmuseet Västernorrland

Läs också: Jens Nilsson prövar vingarna som frilansskådis i ny föreställning

Annons