Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressad Karzai utser regering

Under hård press från västvärlden att rensa ut korruption och maktmissbruk ska Afghanistans nyligen omvalde president Hamid Karzai på tisdagen presentera åtminstone delar av sin nya regering.

Presidenten avser att presentera ett antal av sina nya regeringsmedlemmar för parlamentet i morgon tisdag, sade Karzais talesman Siamak Herawi.

Karzais nya ministär måste godkännas i en förtroendeomröstning av parlamentet innan den kan börja jobba. Parlamentet skulle ha tagit vinterpaus med start i helgen, men förlänger sin session.

Många bedömare ser Karzais ministerutnämning som ett test på hans vilja och förmåga att genomföra demokratiska reformer. Efter det omstridda valet i augusti, som präglades av omfattande valfusk, har trycket på Karzai ökat.

Till vicepresident har Karzai tidigare utsett Mohammad Qasim Fahim, som gjort sig känd för kränkningar av mänskliga rättigheter och dessutom anses insyltad i narkotikaaffärer.

I en intervju med tv-kanalen CNN i helgen upprepade Karzai sitt löfte att bekämpa korruptionen, men sade också att kritiken mot hans regering har varit "överdriven".