Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Presidenten tror på lägre antal döda

Annons

Hela det normala samhället i filippinska Tacloban är utslaget och människor kämpar för att ta sig därifrån. Samtidigt säger regeringen att plundringen upphört och hjälpsändningar når fram.

President Benigno Aquino säger i en intervju med CNN att han tror att antalet omkomna antagligen inte är så högt som 10 000 personer.

Siffran som jag har just nu är omkring 2 000, men den kan fortfarande stiga. 10 000 tror jag är för många. Det var en del känslodrama inblandat i den specifika uppskattningen, säger han enligt Reuters.

Det officiella antalet omkomna hittills är strax under 1 800 personer.

En militär specialstyrka drev i morse tillbaka en folkhop vid flygplatsen i Tacloban sedan förtvivlade människor försökt tränga sig ombord på ett transportplan på väg till Manila.

Många familjer hade vandrat i det kraftiga regnet i timmar i hopp om att komma ombord och bad gråtande militären om hjälp. Sjuka, små barn och gamlingar togs ombord först, skriver Reuters.

Enligt uppgifter från militären har filippinska trupper dödat två beväpnade rebeller som attackerade en hjälpkonvoj på väg till Tacloban.

I Tacloban kantas gatorna fortfarande av kroppar, medan hundratals soldater och poliser patrullerar. Regeringen har placerat ut pansrade fordon, upprättat vägspärrar och infört nattligt utegångsförbud. Alla myndighetsfunktioner har slagits ut, säger kapten Ruben Guinolbay i Tacloban till Reuters.

Tjänstemän i staden är döda, saknas eller är så förtvivlade av sorg att de inte kan arbeta. Av stadens 293 poliser har bara 20 inställt sig för tjänst, enligt inrikesminister Manuel Roxas. Han pekar också på ljusglimtar:

Det finns inte längre några rapporter om plundring. Upp till 50 000 matpaket kommer in varje dag, som vardera kan föda en familj på fem personer i upp till tre dagar.

Provinshuvudstaden har 220 000 invånare.

I SOS Barnbyar i Tacloban nådde en transport med förnödenheter fram under dagen, efter att en första sändning plundrats. Nu har evakueringsarbetet inletts - 73 av 150 barn har flyttats till andra byar.

Med de förnödenheter vi når fram med stöttar vi också övriga invånare i staden. Många barn har mist sina föräldrar eller tappat bort dem, så just nu ligger mycket fokus på att ta hand om dem och lokalisera anhöriga, säger Jessica W Sandberg, pressansvarig på SOS barnbyar.

TT: Hur mår barnen i allt det här?

Ja. . . När vattnet drog undan låg det kroppar kvar i barnbyn och det är naturligtvis en jättepsykologisk smäll. De är chockade och mår dåligt, filippinska myndigheter undersöker hur de ska kunna hjälpa till med akut och terapeutisk hjälp. Men det som är tryggt är att barnen i våra byar i alla fall har någonstans att ta vägen.

Medan hjälpen når Tacloban kämpar räddningsarbetare förtvivlat med att nå drabbade orter som fortfarande saknar kontakt med omvärlden.

Det finns hundratals andra städer och byar i tyfonens bana, med vilka alla kommunikationer brutits, säger Natasha Reyes, koordinator på Läkare utan gränser.

Nära 14 000 personer och drygt 800 fordon från hjälporganisationer och frivilliga är på plats. De fyra flygplatserna Busuanga, Roxas, Kalibo och Tacloban är fortsatt stängda.

I eftermiddag lyfter ytterligare en svensk hjälpsändning. Ulrika Edén, projektledare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), följer med.

Det här påminner rätt mycket om Haiti i hur snabbt det utvecklats och hur stort det är.

I det team som nu skickats finns personer med en rad specialkunskaper. Bland utrustningen finns tält och sängar, men också möjligheter att kunna utföra vattenrening.

USA har sänt hangarfartyget George Washington med över 80 plan och följefartyg från Hongkong. Styrkans helikoptrar och flygplan kommer att flyga i skytteltrafik för att förse överlevande med vatten, mat och mediciner.

Även det brittiska örlogsfartyget HMS Daring väntas vara framme inom två-tre dygn.

Totalt har 6,9 miljoner personer påverkats i 39 provinser. 582 000 av dem har tvingats lämna sina hem, rapporterar TT:s utsände.

FN vädjar i dag om nära 300 miljoner dollar till hjälp för de drabbade i Filipperna.

Det finns ännu inga uppgifter om att svenskar skadats i samband med tyfonen.

Ett 20-tal svenskar har ännu inte hörts av, säger Maria Parent på UD:s pressjour.

Listan över saknade ändras hela tiden när några hörs av och andra tillkommer.

Personal från svenska ambassaden i Bangkok har anlänt till Manila. Ambassaden har haft ett nära samarbete med den norska ambassaden i Filippinerna samt biståtts av konsulaten i Manila och på ön Cebu.

På de stora turistdestinationerna i området, Bohol och Boracai, har tyfonen inte orsakat lika omfattande skador som på öarna Leyte och Samar enligt norska ambassaden, säger Maria Parent.

Mer läsning

Annons