Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för vässad litteraturfestival

Annons

Sylvass internationell litteratur står på schemat när den nya litteraturfestivalen invigs på Moderna museet i Stockholm på lördag. Men det är inte säkert att det blir en fortsättning på projektet.

Det har alltid rått viss oenighet om huruvida priser kan ses som ett mått på litterär kvalitet. Nya Stockholm Literature bjuder hur som helst på en hel drös prisbelönta författare. På gästlistan finns bland annat en Augustpristagare, två mottagare av Nordiska rådets litteraturpris och en potentiell Nobelpristagare.

Vitryska Svetlana Aleksijevitj fick inte Nobelpriset i år, men kvarstår som en het kandidat på listan och är den som, tillsammans med nigeriansk-amerikanska Chimamanda Ngozi Adichie, redan i förväg lockar flest åhörare till helgens internationella litteraturfestival.

Upptäckarglädje

Stefan Ingvarsson, som tillsammans med Margareta Petersson har tagit initiativ till festivalen, hoppas också att publiken ska hitta till mer okända namn som egna favoriten Dy Plambeck från Danmark och tyska Olga Grjasnowa.

Vi har känt någonstans att vi har den rätta balansen som en festival ska ha, med kanske en tredjedel riktigt stora namn och sådant som vi och alla vi samarbetar med vet är bra, men som kanske inte är så etablerat i Sverige ännu. En festivals roll är att jobba med upptäckarglädjen hos publiken.

"Blir det fler festivaler?". Det är den vanligaste fråga som eldsjälarna bakom projektet får - men ännu så länge har de inget entydigt svar att ge. Årets litteraturfestival har krävt ett stort mått av personligt engagemang.

Det här har med nöd och näppe gått att få ihop finansieringsmässigt och tidsmässigt. Vi måste sätta oss ner och diskutera hur det realistiskt skulle kunna finansieras så att festivalen blir återkommande, säger Stefan Ingvarsson.

Mer läsning

Annons