Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för nytt fik i Docksta

Fredag den 5 april var det premiär för Jeltses chokladpraliner som har flyttat till en ny butik på Dockstavägen i Docksta.

Annons

Det är inte ett vanligt kafé utan ett chokladkafé; det vill säga man serverar kaffe, te eller annan dryck och chokladpraliner med Jeltsje Hofstras berömda recept som tilltugg. Det finns inga kakor eller bakelser men desto flera olika sorters handgjorda och ekologiska chokladpraliner.

Ägarna till kaféet är Sarayke och Evert de Jong. De kommer båda från Nederländerna. De kom hit till Sverige 2016 och hit till Vibyggerå i november 2018. När de letade bostad kom de i kontakt med Jeltsje och Gerke Hofstra, redan sedan länge inflyttade från Nederländerna och nu boende på Magdbäcken.

Det är ett helrenoverat kafé vi kommer in i. Helt ny inredning och som några av gästerna påpekade mycket smakfullt inrett. Det man också lägger märke till är det mycket stora bordet som finns i rummet bredvid butiken. Där kommer Sarayke att framställa alla de olika pralinerna.

Förutom kaféet kommer de också att hyra ut semesterlägenheter, som finns ovanpå kaféet. Det är tre lägenheter: en med två bäddar, en med fyra bäddar och en med sex bäddar i. Där pågår nu renovering, men det ska vara klart till turistsäsongen.

Jeltsjes pralintillverkning kommer alltså att fortsätta via Sarayke och Evert de Jong. Ja, det är Sarayke som tillverkar pralinerna. Evert står för arbetet i övrigt. Jeltsje kommer att vara med i bakgrunden och hjälpa till om det behövs. Det är också hennes recept, som Sarayke använder.

Det är naturligtvis en annorlunda upplevelse att inte fika kakor och bakelser, men det är ingenting man saknar med en av de mycket goda pralinerna i munnen.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel