Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Ledins liv i Lövvik

Efter skivsläpp och förra höstens turné återvänder Tomas Ledin sin vana trogen till sina somrars Lövvik.
Denna gång för att inviga utställningen "Ledin i Höga kusten".

Mellan björkarna syns fjärden titta fram. "Äntligen" sjunger Tomas Ledin om sin ankomst till Lövvik på titelspåret "Höga kusten". Sången från fjolårets album med samma namn kan snart bli soundtracket för många semesterfirare. Det hoppas flera invånare i Lövvik. På söndag inviger de utställningen "Ledin i Höga kusten" i Lövviks föreningshus.

Inne i föreningshuset sågar Ida Bergquist till en björkstam som ska pryda båthuskulissen med foton på farföräldrarna Ledin. Utställningen anknyter till sommartiden i byn med en gisten eka, livbojar och andra båtdetaljer. Norabon Tommy Bergquist bär på en låda med fotografier från höstens turné och farföräldrarnas liv. Tack vare ett gäng eldsjälar tar utställningen form i Lövviks föreningshus. Men det är bråttom.

– Vi förstod nog inte hur mycket det var från början, säger Tommy Bergquist. En långsam internetuppkoppling och mycket administrativt arbete har varit tidstjuvar.

I vintras satt Tommy Bergquist tillsammans med Lövviks by- och idrottsförening och funderade på möjligheten att få till en båtförbindelse mellan Härnösand och Lövvik. Under hösten hade Tomas Ledin gjort en välbesökt turné i Norden, som inleddes där fjärden tittar fram.

– Vi hade releasepartyt för skivan här och många av sångerna skildrar hans barndoms somrar hos farföräldrarna i Lövvik, säger Tommy Bergquist.

Efter ett tag föddes idén om en utställning om Tomas Ledin. Den skulle knyta an till släktbanden och den senaste skivan. Tommy Bergquist hörde av sig till kommunens näringslivschef Conny Eriksson.

– Det var en kanonidé och den passade som hand i handske. Vi har tillsammans med tre andra kommuner bildat ett bolag som ska ta tillvara på intresset för Höga kusten som destination, säger näringslivschefen.

Med inspiration från ett annat utställt musikunder, ABBA-museet i Stockholm, började fem eldsjälar i byn att bygga och samla material under våren. Kommunen hjälpte till med marknadsföringsmaterial.

Utställningen knyter an till Tomas Ledins barndomsminnen med farmor och farfar i Lövvik. Att vara oäten och okramad, bestiga Valkallen eller ro till fastlandet efter tidningen. Efter förra höstens skivsläpp har Höga kusten i allmänhet och Lövviks by i synnerhet blivit förevigade genom Ledins självbiografiska popprosa.

Tomas Ledin kommer till invigningen på söndag, men inte med pompa och ståt.

– Han är inte märkvärdig, utan en av alla sommargäster här, säger Elisabet Sundquist.