Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för dokumentär om Sundsvallbandet Black Jack – så mycket av filmklassikern stämmer

Black Jack är aktuell i dubbel bemärkelse.
Det är 25 år sedan filmen kom och på fredagskvällen visas en dokumentär om bandet från Sundsvall.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Nu har det gått 25 år sedan Colin Nutleys film "Black Jack" gick upp på biograferna. Tony Ljungströms roll som sångare i filmen blev avstampet för Sundsvallsbandet med samma namn.

– De ringde från SF och skivbolaget Frituna och frågade om jag hade lust att komma ner och prova för filmen. Det gjorde jag och det var en jättebra idé.

Hur var inspelningarna?

– Man hade inte tänkt sig att man skulle få vara med i en biofilm, man var ju musiker. Det var spännande, mycket tid att vänta, trevliga människor runt omkring. Jag tyckte att det var jättekul.

För flera skådespelare var filmen en språngbräda ut i karriären, till exempel Helena Bergström och Reine Brynolfsson.

– Det var som jag sa. Alla var jättetrevliga och det blev en avspark för Helena och framför allt Reine. Man ser dem på film och så där, men de är vanliga trevliga människor.

Läs även: Thor Görans kör vidare med ny skiva och många minnen i bagaget

Hur väl stämde filmen överens med verkligheten?

– Han (regissören Colin Nutley) fångade den rätt bra, men man kan säga att filmen är en karikatyr av hur det går till i den här branschen och vilken bransch som helst. Det går alltid att överdriva allting. Jag har alltid sagt att om man gör en dokumentär om oss i bandet skulle det bli en väldigt tråkig dokumentär, men nu har Jörgen (Bodesand) gjort en jättebra dokumentär. Men i en biofilm måste man spetsa till det.

I filmen "Black Jack" är trummisen Tommy, spelad av Carl-Johan Kjellgren, en riktig bad boy och casanova.

Hur lik är Black Jacks trummis och filmens Tommy?

– Det är så långt ifrån varandra man komma måste jag säga. Det finns inga likheter förutom att de sitter bakom trummorna, säger Tony Ljungström och skrattar.

Att sitta bakom trummorna är inte alltid bäst?

– Kanske inte alltid, säger han lite lurigt.

Black Jack är också högaktuella med dokumentären "Black Jack – från film till verklighet" som har premiär på SVT1 på fredagskvällen klockan 18.45.

I dokumentären får vi följa med bandet under ett år och se hur kärleken och glädjen till musiken och fansen fortfarande är det som driver Black Jack. Vi får en inblick i dansbandskulturens förändring, hur de klassiska onsdagsdanserna på stadshotellen numera blivit danskryssningar på Östersjön.

I veckan var det en visning i Sundsvall för bandet och specialinbjudna. Det var nästan samma känsla som att se "Black Jack" för Tony Ljungström.

– Man har ju sett sig själv. Folk har filmat och visat. När jag såg filmen kändes det "wow vad stort". Men det största var att se sitt namn i eftertexten med namn som Reine Brynolfsson och Helena Bergström. Det är samma känsla nu men jag är mer van.

Läs även: Martinez 35-årsjubilerar på anrikt danspalats

I dokumentären får vi också titta in i låtskrivarverkstaden, där nya låtar växer fram ur idéer som får liv när Black Jack samlas i inspelningsstudion. Dokumentären är producerad av filmaren Jörgen Bodesand.

– Nu får man se hur det är bakom kulisserna. Man kan tro att det är mycket rock 'n' roll, men så är det inte i det här fallet. Däremot får vi se ett strävsamt band som hållit på länge och som turnerar ständigt i Sverige. De älskar sin musik och sin publik. Det känns spännande att få se, säger han.