Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Björnen av Tjechov – repetitionerna i full gång

Björnen av Anton Tjechov har premiär på Sollefteå Amatörteater den 15 april – och repetitionerna är i full gång.

Med teaterveteranerna Ingrid Eldeklint, Mikael Björklund och Fredrik Sundberg på scen och med länsregissören Iso Porovic som inspiratör och registöd är ett litet kammarspel på gång. Komedin Björnen av Anton Tjechov.

Rekvisitan är minimal, likaså scenografin. Det mesta handlar om spelet.

– Min roll är att ta fram de olika personligheterna i pjäsen och hos skådespelarna och göra en föreställning av det, säger Iso Porovic.

Samarbetet med Porovic och skådespelarna började på ett teaterläger på Ulvön och har resulterat i att Sollefteå amatörteater sätter upp Björnen.

– Det gällde att hitta en pjäs med tre skådespelare och så småningom blev det Björnen, säger Ingrid Eldeklint.

Med jämna mellanrum kommer Iso Porovic till Sollefteå och lägger regi och får fram både ilska, kärlek och en och annan komisk effekt i skådepeleriet.

– Björnen är en komedi, alla Tjechovs pjäser är komedier, även om de uppfattas som dramer, säger Iso Porovic, som sköter regin i fem olika uppsättningar i länet och får på så sätt lära känna teaterverksamheten på många ställen.

Pjäsen handlar om en fordringsägare, en änka och en betjänt, om krav på betalning, om ilska och skräckblandad förtjusning.

Pjäsen är en enaktare på 40 minuter och har premiär fredag den 15 april och med fem ytterligare föreställningar (16, 17, 22, 23, 24 april) och spelas på Sollefteå Amatörteater.

* * *

Läs också: Kulturskaparna sätter upp Cyrano de Bergerac

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida