Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pratas det om gränskontroller under skärgårdsbuffén, Löfven?

I och med omsvängningen i migrationspolitiken närmar sig Stefan Löfven sina nordiska kollegor.

Annons

Visst är det fascinerande att Stefan Löfven valde att ta med sig sina nordiska kollegor ut till Ulvön under veckans statsministermöte i Örnsköldsvik?

Förutom ironin i att Löfven häromåret förlorade en minister på grund av en middag med just Vargarna, ... så är nämligen den ensligt belägna ön, med det säregna namnet, i det karga skärgårdslandskapet, en effektiv sinnebild över den politiska utvecklingen som de nordiska regeringscheferna nu gemensamt företräder efter Löfvens omsvängning i migrationspolitiken.

Gränskontroller och lagändringar som gör det lättare för polisen att sätta personer i förvar

Temat för det informella mötet i Höga Kusten må vara "digitalisering genom 5G" men det på grund av att Löfven har närmat sig de andra politiskt – accepterat gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd som norm, begränsade möjligheter till familjeåterförening samt lagändringar som gör det lättare för polisen att sätta personer i förvar – som det går att tala om att de nordiska länderna ha blivit ett slags isolerade öar, då en ny politisk samsyn gentemot omvärlden har vuxit fram.

Vill man exempelvis försöka ta reda på var det inrikespolitiska samtalet i Sverige är på väg att ta vägen så är det klogt at kigge mod Lars Løkke Rasmussens Danmark.

En allt mer auktoritär välfärdsstat?

Kanske ska också statsministermötet i Örnsköldsvik ses som ett steg mot en nordisk isolationism byggd på en blandning av insulär protektionism, allmän främlingsrädsla och en allt mer auktoritär välfärdsstat? Det finns tyvärr en del som indikerar det.

Det informella nordiska mötet går att koppla samman med regeringens begränsade intresse för Europapolitiken, vilket bland annat har lett till att Sverige inte välkomnats till betydligt viktigare EU-möten under mandatperioden (regeringschefsmötet i Belgien i vintras och överläggningarna om framtiden för bankunionen nu i mars). Detta samtidigt som den för Sverige – och inte minst Örnsköldsvik – så viktiga frihandeln hotas av förändrade maktförhållanden inom EU (Brexit).

Klart är att det som sägs under dessa möten mellan olika europeiska regeringschefer inte enbart är tomma artighetsfraser utan också någonting som kommer att påverka oss här lokalt. Ja, inte minst eftersom Örnsköldsviks har ett exportberoende näringsliv som är sårbart inför omvärldsförändringar och världsmarknadskonjunkturer.

Elvy Söderström (S). Foto: Leif Wikberg.

Förra kommunalrådet Elvy Söderström brukade ju för övrigt säga saker som att "Världen investerar i Örnsköldsvik", prata om behovet av att öka internationaliseringen och vikten av mångfald. Även om det så här i efterhand kanske låter som väl inövande talepunkter så finns det inga skäl att tvivla på att hon också menade vad hon sade under sina många tjänstgöringsår. Söderström bottnade verkligen i budskapet om en öppen värld och ett välkomnade samhälle.

Att nu höra partikamraten Stefan Löfven försvara Sveriges nya hårdföra linje i asylpolitiken måste därför vara extra smärtsamt för stadens socialdemokrater.

Lyckligtvis kommer Ulvön finnas kvar att besöka även efter den svåra ämbetsperioden för en nordisk statsminister.

Ja, tack för besöket och välkommen åter!

Annons