Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prästerna skickade bibelcitat – politiker i landstinget upprörda: "Känner mig kränkt"

"Allt vad ni vill att andra ska göra för er, det ska ni göra för dem", vädjar fyra präster för Sollefteå sjukhus till landstingets politiker.
– Jag känner mig mycket kränkt, protesterar Ingeborg Wiksten (L) i landstingsstyrelsen.

Läs också (ledare): Svenska kyrkan är inte ett sjukvårdsparti

Brevet har skickats till samtliga ledamöter i landstingsstyrelsen, både ordinarie och ersättare. Det innebär 34 politiker totalt.

Läs också: BB-frågan i landstingsstyrelsen – förlossningen i Sollefteå ska bort

I brevet uppger fyra kyrkoherdar att de med bävan åser den nedmontering som sker av sjukvården vi Sollefteå akutsjukhus, detta speciellt i dagarna då vården för kvinnor och barn är på väg att tas bort.

"Den vånda och oro som människor redan nu bär på, ger ringar på vattnet, och kommer tyvärr framgent medföra en minskande befolkning, en är företag, skolor, arbetsplatser och sammhällsservice tynar bort i vårt inland", skriver prästerna Nils-Erik Nilsson, Charlotte Odelberg, Maria Pettersson och Maria Kihl.

Läs också: Moderaterna i landstinget i nytt utspel: Så ska Sollefteå sjukhus fredas

Allt hänger ihop, konstaterar de, och fortsätter:

"När så människor söker oss i sin modlöshet ställer vi oss den svåra frågan: Var finns hoppet? Kanske är det just du!"

Brevet avslutas med den klassiska gyllene regeln: "Allt vad ni vill att andra ska göra för er, det ska ni göra för dem".

Kyrkoherdarnas uppvaktning väckte upprörda känslor och ont blod bland flera politiker i landstingsstyrelsen på torsdagen.

Ingeborg Wiksten (L) är en som reagerar starkt.

– Känner mig mycket kränkt av detta brev från fyra kyrkoherdar i Sollefteå, uppger hon i ett sms-meddelande och fortsätter:

– Att kyrkoherdar ska ifrågasätta att jag inte gör allt för befolkningens bästa med ett bibelcitat känns oerhört kränkande.

Läs mer: Här är landstingets kris – på 60 sekunder