Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästen: "Det var olämpligt av mig"

– Det var absolut olämpligt av mig att bemanna kulsprutan. Det säger fältprästen Daniel Breimert från Örnsköldsvik, just nu på uppdrag i Afghanistan, med anledning av det kritiska brev en privatperson skrivit till biskop Tuulikki Koivonen Bylund i Härnösand.

Annons

Det var i en krönika i Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland i början av februari som Daniel Breimert berättade om svenskarnas vardag i krigets Afghanistan.

I sin krönika skrev han bland annat: "På väg med en fordonskolonn till Sherbergan är det min tur att bemanna kulsprutan på taket till Galten som vi åker med."

Jan Grimell i Svedjeholmen, själv svensk yrkesofficer och med en färsk fyraårig teologie magisterexamen, reagerade på formuleringarna.

– Jag tyckte det var så pass allvarligt hur han agerat. Får man göra så? Han är ju där som fältpräst, men uppträder som en soldat.

I brevet till biskopen skriver Jan Grimell att det "är absurt och mycket allvarligt att en präst från Svenska kyrkan bemannar fordonets huvudvapen, kulsprutan" i en situation "där striden aldrig kan förutsägas".

– Om man som präst sätter sig bakom en kulspruta, då har man missuppfattat sin uppgift. Han ska svara för själavård och kyrkliga handlingar, det finns soldater för att bemanna kulsprutan, anser Jan Grimell.

På en svajig telefonledning från Mazar E Sharif i Afghanistan svarar nu Daniel Bremiert på kritiken.

– Det var absolut olämpligt av mig att bemanna kulsprutan. Jag pratade med fältprosten om det efteråt och vi var eniga.

Hur kunde det bli så?

– Vi var tre personer som skulle utföra den där transporten. Jag kan inte köra fordonet eller hantera radion, så då var det bara en uppgift kvar att bemanna. Men helt klart är inte min plats vid kulsprutan. Nu har jag skaffat mig en radioutbildning, så det som hände var en engångsföreteelse. Det ska inte hända igen.

Enligt Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, vill inte biskop Tuulikki Koivonen Bylund uttala sig i ärendet.

– Hon hälsar att det här är ett ärende för domkapitlet att ta ställning till.

Annons