Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktiska gymnasiet vill utöka verksamheten: "Vi kan hjälpa till med språkintroduktionen"

Praktiska gymnasiet har verkat i Örnsköldsvik i nio år. Nu vill skolan bli en del av språk- och yrkesintroduktionen för nyanlända, samt elever utan gymnasiebehörighet.

I dagsläget är det bara de kommunala skolorna i kommunen som kan erbjuda språkintroduktion för nyanlända och yrkesintroduktion för de elever som inte har gymnasiebehörighet.

Men det är något som Praktiska gymnasiet vill ändra på och nu har de skickat en ansökan till bildningsnämnden om att få utöka sin skolverksamhet.

– Det är dags att privata skolan blir en del av samhället, säger Per Håkansson, rektor på Praktiska gymnasiet i Örnsköldsvik.

Läs även: Broskolan vill öppna kristen gymnasieskola – den enda i Norrland

Han berättar att idén kom efter att han läst en artikel om platsbrist i de kommunala skolorna och nu vill man erbjuda kommunen en avlastning.

– Vi kan hjälpa till med språkintroduktionen och i förlängningen vill vi att de läser upp sina betyg här.

– Det blir en röd tråd på ett och samma ställe. Det blir en trygghet och det är en framgångsfaktor för att lära sig.

Läs även: Fler flyktingbarn ökar trycket på gymnasiet

Per Håkansson anser att Praktiska gymnasiet uppfyller kraven, både när det gäller lokaler och hur man arbetar, för att kunna driva den här typen av utbildning.

– Vi har plats och jag tycker att det borde vara bättre för någon som kommer från ett annat land att få ha lärlingsutbildning. Det måste vara roligare att få ha praktik tillsammans med sin teori.

Läs även: Elev avstängd efter dödshot på gymnasieskola – skolpolitikern: "Det känns inte bra"

Om förslaget blir godkänt kommer man att anställa språklärare och utbildningarna startar redan vid kommande hösttermin.

– Bollen är hos kommunen nu, vi hoppas att vi får köra på det här. Det hade varit ett mervärde för skolan att få in den här gruppen människor.