Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktikuppdrag för en bättre värld

Vid höstens första temamöte hade FN-föreningen inbjudit Maria Petersson och Jane-Ange Musekura att berätta från sina nyligen genomförda praktikuppdrag, i Georgien för Maria och i Tanzania för Jane-Ange.

Annons

Detta gjorde de på ett engagerat och initierat sätt, praktiken hade gett kunskaper för livet med utvecklingssamarbete, mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling i centrum.

Praktiken utfördes genom Svenska FN-förbundet och genomgicks i respektive lands FN-förbund. Att aktivera unga stod i fokus i Georgien enligt Maria och i Tanzania koncentrerade man sig på att kunna uppnå de globala målen för en hållbar utveckling enligt Jane-Ange. Maria hade läst statsvetenskap i Glasgow/Skottland och även studerat hållbar utveckling i London, Jane-Ange läst kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter i Lund. Med andra ord utmärkta förkunskaper i sina respektive praktikuppdrag i de båda länderna.

Praktiken som erbjuds utförs i huvudstäderna och i det här fallet Tbilisi i Georgien och Dar es-Salaam i Tanzania. Akademisk utbildning, ideellt engagemang i föreningslivet parat med arbete med ungdomar är värdefullt för en praktikplats. Förutom språkkunskaper förstås.

Flickorna berättade även om situationen i sina ”praktikländer”, ekonomisk kris har idag gett ett mera auktoritärt styre i Tanzania under nuvarande president. Georgien i södra Kaukasus utgör en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato, blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

Ordföranden Stellan Bäcklund riktade avslutningsvis ett hjärtligt tack till FN-praktikanterna och önskade dem all lycka i det fortsatta internationella arbetet som redan påbörjats. Nästa möte i september tar upp den rådande situationen i Bosnien-Hercegovina. Kvällens möte var ett kulturarrangemang med NBV.

Stellan Bäcklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel