Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pragmatikern Lind behövs i toppen

I Härnösand finns uppenbart fertil mark att odla ledande miljöpartister i. Tidigare språkröret Eva Goës - och nu Amanda Lind som ligger bra till att väljas till ny partisekreterare på partikongressen i maj.

Med tanke på alla Härnösandssossar som jublat på Linds Facebooksida den senaste veckan skulle man nästan kunna tro att de är glada att bli av med henne från kommunpolitiken där hon emellanåt fått skina på sina samarbetspartners bekostnad.

Men sanningen är snarare att Amanda Lind är en högt respekterad och uppskattad kollega som man ser kommer att kunna spela en viktig roll för samarbetet på riksnivå mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna - och inte bara för att hålla ihop ett Miljöparti som internt är lite krockskadat av höstens tuffa regeringsbeslut och fallande opinionsstöd.

Det är svårt att i efterhand se att samarbetet i den politiska majoriteten i Härnösand fungerat lika smärtfritt utan Lind.

”Pragmatisk” är kanske det finaste ord en sosse kan använda för att beskriva en politiker och Amanda Lind en pragmatisk miljöpartist. Vill man sitta med vid bordet där de stora frågorna avgörs kommer det att krävas kompromisser – men också tillräckliga segrar för att kunna motivera ett fortsatt samarbete. Pragmatikern vet bättre än att ge upp innan de där segrarna är inhämtade.

Miljöpartiets ledning, som ser opinionssiffrorna dala till farligt låga nivåer, frågar sig så klart vad ett regeringssamarbete kan vara värt. Vara med eller stå utanför? I det samtalet skulle de tjäna på att ha med några fler pragmatiker.