Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PPM-pengarna allt viktigare

PPM-spararna gick back med 100 miljarder kronor förra året. Men årets börslyft har inneburit att en del av det raset återtagits.

På sikt kommer PPM-pengarna stå för en stor andel av den samlade pensionen.

PPM-pengarna står för närvarande för bara 1 procent av de totala pensionsutbetalningarna. Men om 25 år kommer den andelen att ha ökat till 20 procent och marknadsvärdet beräknas då till 2 800 miljarder kronor.

Intresset för att välja mellan de runt 800 fonderna varierar kraftigt mellan spararna och många tycker att det är krångligt att välja.

Slogs ihop

I våras beslutade regeringen att Premiepensionsmyndigheten (PPM) och Försäkringskassans pensionsverksamhet ska slås samman i en myndighet.

Därför är det så viktigt för den nya myndigheten att informationen till PPM-spararna förbättras om risker och möjligheter med deras fondval, säger PPM:s avgående generaldirektör Johan Hellman. Det blir viktigt att avdramatisera fondvalet och förenkla fondvalen. Det handlar om olika exempel på förvalsalternativ som exempelvis index- och generationsfonder.

Olycklig timing

PPM-systemet sjösattes vid millennieskiftet och innebär att löntagarna fritt får placera en del av pensionspengarna i olika fondalternativ. Timingen var olycklig eftersom börsen rasade 2001. Efter en rejäl återhämtning under några år rasade börsen ihop igen 2008, vilket innebar en förlust för PPM-spararna på 100 miljarder kronor. Men efter årets börsuppgång är en del av den förlusten nu återhämtad.

De flesta PPM-sparare skulle behöva en total portföljanalys för att kunna bedöma riskerna med andelen aktier och räntepapper, säger Johan Hellman.

Enligt PPM:s beräkningar kan en person som sparat i 40 år och investerat sitt premiepensionskapital med låg risk få ut 3 500 kronor per månad i form av PPM-pengar. Men det kan variera kraftigt mellan spararna beroende på hur stor andel aktiefonder de väljer.