Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PPM-pengarna allt viktigare

Annons

PPM-spararna gick back med 100 miljarder kronor förra året. Men årets börslyft har inneburit att en del av det raset återtagits.

På sikt kommer PPM-pengarna stå för en stor andel av den samlade pensionen.

PPM-pengarna står för närvarande för bara 1 procent av de totala pensionsutbetalningarna. Men om 25 år kommer den andelen att ha ökat till 20 procent och marknadsvärdet beräknas då till 2 800 miljarder kronor.

Intresset för att välja mellan de runt 800 fonderna varierar kraftigt mellan spararna och många tycker att det är krångligt att välja.

Slogs ihop

I våras beslutade regeringen att Premiepensionsmyndigheten (PPM) och Försäkringskassans pensionsverksamhet ska slås samman i en myndighet.

Därför är det så viktigt för den nya myndigheten att informationen till PPM-spararna förbättras om risker och möjligheter med deras fondval, säger PPM:s avgående generaldirektör Johan Hellman. Det blir viktigt att avdramatisera fondvalet och förenkla fondvalen. Det handlar om olika exempel på förvalsalternativ som exempelvis index- och generationsfonder.

Olycklig timing

PPM-systemet sjösattes vid millennieskiftet och innebär att löntagarna fritt får placera en del av pensionspengarna i olika fondalternativ. Timingen var olycklig eftersom börsen rasade 2001. Efter en rejäl återhämtning under några år rasade börsen ihop igen 2008, vilket innebar en förlust för PPM-spararna på 100 miljarder kronor. Men efter årets börsuppgång är en del av den förlusten nu återhämtad.

De flesta PPM-sparare skulle behöva en total portföljanalys för att kunna bedöma riskerna med andelen aktier och räntepapper, säger Johan Hellman.

Enligt PPM:s beräkningar kan en person som sparat i 40 år och investerat sitt premiepensionskapital med låg risk få ut 3 500 kronor per månad i form av PPM-pengar. Men det kan variera kraftigt mellan spararna beroende på hur stor andel aktiefonder de väljer.