Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Positivt" snusmöte med ny EU-topp

Annons

Ett positivt möte. Så beskriver regeringens "snusansvariga", barn- och äldreminister Maria Larsson, första mötet med EU:s nye hälsokommissionär Tonio Borg.

Tonio Borg reagerade med ett leende när snusfrågan togs upp, berättar Maria Larsson (KD). Stämningen beskriver hon rent allmänt som "trevlig".

Det var det första bilaterala ministermöte han hade. Han berättade att han hade varit i Sverige ett flertal gånger och inte bara besökt Stockholm utan också Örebro och Kumla och diverse orter och var rätt så välorienterad i Sverige, säger Larsson. Det var ett positivt möte, tycker jag. Det är viktigt att vi dels kommer in tidigt . . . och att vi är tydliga med hur vi från svensk sida ser på tobaksdirektivet.

Den reglering av innehållet i snus som väntas vara med i det kommande direktivet gillas inte av Sverige. Frågan om snusets smaksättning och hur hög tobakshalten ska vara är saker som Maria Larsson bara kan tänka sig att diskutera om snuset får säljas fritt i hela EU.

Ligger förbudet mot att snus får finnas på den europeiska marknaden kvar förutsätter vi - och det var jag tydlig med i dag - att den regleringen inte omfattar det svenska snuset, säger hon. Det är ju inte särskilt logiskt att någonting som man inte släpper in på den inre marknaden ändå ska falla under det kontrollsystem som EU upprättar.

Vad Tonio Borg tyckte om det vill inte Larsson gå in på.

Han kommenterade egentligen inte det särskilt mycket. Det han sade var att han har förlitat sig väldigt mycket på det som hans företrädare har gjort och att hans målsättning är att få det här igenom till åtminstone ett kommissionsbeslut så fort som möjligt.

Från svensk sida har man envist förhandlat för snuset ur diskrimineringsperspektiv. Att ta upp snusets eventuella hälsofördelar jämfört med andra produkter har inte varit aktuellt.

Jag tycker att våra argument är väldigt starka. En del saker tar lite längre tid, men man får aldrig ge upp, säger Maria Larsson.

Sverige kämpar vidare för att i första hand få bort exportförbudet för snus och i andra hand för att inget ska hända med reglerna för det svenska snuset i Sverige, enligt Maria Larsson.

Han var medveten om att det finns ganska mycket av rökfria tobaksprodukter på den inre marknaden i dag, där han tycker att det finns ett behov av reglering. Men vi tog upp att då bör man likabehandla samtliga rökfria tobaksprodukter och därmed också möjliggöra för det svenska snuset att finnas på den inre marknaden, förklarar Larsson. Det var det ena som vi underströk. Det andra var att om man nu tänkt sig att det inte ska vara så förutsätter vi att det undantag vi har för svensk marknad inte kommer att beröras av den reglering som läggs, utan att vi då är fria att göra vår egen reglering.

Mer läsning

Annons