Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positiv utveckling för Husumfabriken

Det ryker som aldrig förr ur fabriksskorstenarna i Husum.

Eller snarare som förr.

Som innan lågkonjunkturen slog till med full kraft.

– Vår potential är mycket hög i dag, säger vd Seppo Puotinen.

Massa- och pappersfabriken i Husum var en vinstmaskin under många decennier.

Ungefär vid millennieskiftet började det dock hacka.

– En svagt negativ trend inleddes runt 2000, 2001, säger Seppo Puotinen – som själv inte var med vid den tiden, utan tog över ansvaret i februari förra året.

Flera sparpaket genomfördes under resans gång, och det som var en negativ trend blev en störtdykning förra året. 2009 blev fabrikens sämsta år i mannaminne och ett stålbad inleddes.

200 varslades för att fabriken skulle komma ned på en nivå av ungefär 800 anställda.

Vid årsskiftet kommer det målet att vara nått.

– Det vi gjort är att vi tryggat verksamheten och jobben för 800 personer. Vad som än händer på marknaden måste och kan vi nu skapa vår egen framtid.

Säger Seppo Puotinen och poängterar att minskningen av arbetsstyrkan är en del i ett stort projekt som ska – som det heter – förbättra kostnadsbilden. Och redan gjort det.

Under den här tiden har det också satsats runt 450 miljoner i en rejäl "make over" av två sodapannor – där fabriken producerar sin el – och en ny turbin som installeras efter nyår.

Den länge mycket problemtyngda, finska jättekoncernen omsatte drygt 18 miljarder kronor årets första nio månader. Och gjorde en vinst på nära 1,26 miljarder – att jämföra med en förlust på 1,46 miljarder motsvarande period i fjol.

Hur mycket av omsättningen och vinsten som kommer från Husum är inte känt. M-real delredovisar aldrig de olika bruken.

Att Husum kommer att vända en stor förlust ifjol till en vinst i år är dock ingen hemlighet.

– Jag kan inte nämna några siffror men jag kan bekräfta att vi gjort ett trendbrott i lönsamhetsutvecklingen, säger Seppo Puotinen.

Förutom personalminskningen och lägre energikostnader har M-real kunnat sälja mer och ta bättre betalt för sitt papper och sin massa.

– Massapriserna steg hela första halvåret, men har nu stabiliserats.