Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Posener frias från brottsmisstankar

Annons

För första gången på tolv år kan Joachim Posener gå ut utan att se sig om efter polisen.

De sista brottsmisstankarna, om grov oredlighet mot borgenär, avskrevs på onsdagen.

Det gjorde jag därför att jag efter dagens genomgång av materialet kom fram till att det inte går att styrka grov oredlighet mot borgenär. Handlar det om ett eventuellt brott av normalgraden är det preskriberat, säger statsåklagare Berndt Berger till Expressens nätupplaga.

Posener har sedan 1997 varit huvudmisstänkt i den så kallade Trustorhärvan och gick då under jorden. Han var efterlyst i elva år för inblandning i ett av de största finansbedrägerierna i Sverige. Brotten han misstänktes för i Trustorhärvan är sedan tidigare preskriberade.

I november förhördes Posener på svenska ambassaden i Bryssel. Nu har alltså åklagaren lagt ner förundersökningen. Misstankarna avsåg inkomster Posener hade 2004. Då fick han ersättning av TV 3 för en intervju kanalen gjorde. Pengarna borde gått in på hans konto men det skedde aldrig.

Posener har försatts i personlig konkurs och söks ännu av kronofogden för en skatteskuld på 19,6 miljoner kronor. Preskriptionstiden där går ut 2012. Poseners advokat Leif Gustafsson tror inte att hans klient flyttar tillbaka till Sverige.