Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Portugisen Barroso hyllar Lissabon

När det så kallade Lissabonfördraget trädde i kraft på tisdagen förändrades EU i grunden.

I en TT-intervju hyllar kommissionen ordförande José Manuel Barroso nyordningen - och avvisar kritiken mot unionens nya höga potentater.

Fördraget ger Europa möjlighet att agera på ett mer koordinerat och sammanhållet sätt, säger Barroso till TT i Peking.

Under två dagar träffade han och statsminister Fredrik Reinfeldt, EU:s nuvarande ordförande, de kinesiska ledarna. Men på tisdagen satte sig EU-duon på planet till Lissabon för att delta i firandet av det fördrag som så genomgripande förändrar unionen.

När Peking vinkar adjö med fuktigt rå kyla talar portugisen Barroso varmt om Lissabon. Han påpekar att fördraget minskar EU-ländernas vetorätt när fler beslut kan fattas med kvalificerad majoritet i stället för att kräva enhällighet. För Barroso, som leder förhandlingarna i EU:s "regering", är det ljuv musik.

Det är bra, för en union med 27 medlemmar kan inte alltid vänta på det sista godkännandet av den sista medlemsstaten.

"Extremt bra"

En annan skarp förändring är att Belgiens premiärminister Herman Van Rompuy valts till permanent ordförande för Europeiska rådet - samarbetsorganet för EU:s stats- och regeringschefer.

Vidare blir brittiska EU-kommissionären Catherine Ashton förste vice ordförande i kommissionen - men framför allt hög representant för utrikes- och säkerhetsfrågor, även kallad EU:s "utrikesminister".

Därmed marginaliseras systemet med medlemsstaternas ordförandeskap som roterar var sjätte månad. Även här talar Barroso om att EU blir mera rationellt, effektivt och beslutsfähigt.

Det ger långsiktighet och uthållighet åt rådet, säger han.

Efter valen av Van Rompuy och Ashton kom kritik runt om i Europa om bleka, lättviktiga, ointressanta kompromisser. Den gick ut på att många år av hårt arbete för att ge EU en tydlig röst i världen har förfelats i en historiskt missad möjlighet.

Men dessa invändningar avfärdas helt av José Manuel Barroso.

Jag anser att valet av de båda är extremt bra.

"Instinktiv känsla"

Barroso ser Van Rompuy som en mycket respekterad, kunnig och väl förankrad politiker, som också har en "instinktiv känsla" för när möjligheter till samförstånd i olika frågor dyker upp.

Vi behöver ledare som kan hitta kompromisser, hitta konsensus. Jag anser inte att ödmjukhet är ett problem, jag anser att arrogans är ett problem.

Han pekar också på att han känner Ashton från kommissionen. Hon, om någon, anses kunna bättre samordna EU:s i dag något kvistiga och vildvuxna diplomatiska trädgård.

Hon är extremt duktig, extremt kompetent och precis rätt person för den här sortens jobb. Hon har stor kompetens vad gäller att skapa kontakter och fördjupa relationer och dialog, säger Barroso.