Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Portugal får grönt ljus av långivare

Annons

Internationella långivare har efter en utvärdering godkänt hur Portugals ekonomi fungerar. Därmed har landet tagit ytterligare ett kliv mot ett mjukt utträde ur stödprogrammet till mitten av 2014.

Portugal tog sig under andra kvartalet i år ut ur sin djupaste ekonomiska svacka sedan 1970-talet. Investerarnas förtroende har börjat återvända, och nu förbereder sig portugiserna för att kunna sköta lånefinansieringen på kapitalmarknaderna.

Många ekonomer har ifrågasatt om Portugal kommer att klara finansieringen på egen hand och tror att ytterligare stöd kan behövas. Det största hotet anses bestå av att landets författningsdomstol kan komma att underkänna krisåtgärder som vidtagits i utbyte mot lånen från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF).

Såväl finansminister Maria Luís Albuquerque som biträdande premiärministern Paulo Portas säger dock att det inte finns några planer på alternativa åtgärder.

Vi kan inte se någon orsak att anta att det blir negativa beslut från författningsdomstolen, sade Albuquerque.

Portas uppgav att långivarnas utvärdering av ekonomin var positiv och att det är troligt att landet kommer att nå årets budgetmål på ett underskott som motsvarar 5,5 procent av BNP.

Mer läsning

Annons