Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Port-au-Prince i kriminellas händer

Annons

Skaror av plundrare drar fram i Haitis förödda huvudstad. Trots omvärldens löften om hjälp med att upprätthålla lag och ordning styr kriminella gäng på gatorna i Port-au-Prince efter förra veckans jordskalv.

En del av plundrarna är överlevare som söker mat och vatten - medan andra som härjar i den laglösa staden är tjuvar som passar på att förse sig med varor de kan sälja senare. Och de drar sig inte för att hindra människor som försöker bärga sina ägodelar.

De har redan stulit det mesta jag äger, mitt ris, min spaghetti, min mjölk, berättar en gammal man för AFP. Han står intill resterna av sin bostad.

Det är för att förhindra denna utveckling som världens ledare lovat fler poliser och militärer som marinkårssoldater och FN-styrkor. Tills de kommer är Port-au-Prince i ligornas händer.

Första USA-soldaterna

De första amerikanska soldaterna anlände under måndagen. Helikoptrar for i skytteltrafik och släppte av soldaterna på ett dammigt fält en kilometer ifrån flygplatsen i Haitis huvudstad. Under dagen landade flera tusen marinkårssoldater, de flesta nyss återvända från strider i Irak och Afghanistan.

Även om anarki råder i de jordbävningsdrabbade områdena är den medicinska katastrofen den största utmaningen för biståndet.

Att det kan handla om 200 000 dödsoffer vore mer än nog att hantera var som helst annars i världen. För läkare på plats i Haiti återstår fortfarande det värsta arbetet. Detta är ett land som redan före skalvet var hårt drabbat: aids, tuberkulos, malaria, skaror av undernärda barn och usla hygienförhållanden.

I denna miljö ska vården ta hand om skadade och sjuka i katastrofens spår.

Föräldralösa till USA

USA tillåter nu att föräldralösa kommer hit från Haiti för att få vård, sade säkerhetsministern Janet Napolitano i Washington på måndagen.

Samtidigt som vi är inriktade på återförening av familjer i Haiti godkänner vi att föräldralösa, som är tänkbara för adoption i USA, får den vård de behöver här, sade Napolitano.