Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt väcka medborgarförslag

/
  • Flera medborgarförslag har väckts om att kommunen ordnar en cykelväg på den nedlagda järnvägen mellan Härnösand och Utansjö.
  • Ett utomhusbad likt Umelagun i Umeå med bassäng, åkattraktioner och ett mindre vattenland för de minsta, föreslår Lisbeth Wikström.
  • För att öka tillgängligheten till nyöppnade Willys behövs det en busskur, skriver Catrine Rehnström i sitt medborgarförslag.

Det är populärt att skicka in ett medborgarförslag till Härnösands kommun.
I sommartider väcks kreativiteten och det märks på tillströmningen av medborgarförslag.

Annons

Här är några som har landat hos kommunen i sommar:

Cykelväg över gamla rälsen på Ådalsbanan, utomhusbad vid simhallen, nya badbryggor, fler lekplatser och nya busskurer.

Alla som är folkbokförda i Härnösands kommun kan lämna in medborgarförslag till kommunfullmäktige. Det ska gälla en fråga som rör kommunens verksamhet och som kommunen har ansvar för. Som förslagsställare får man också göra sin röst hörd när det når kommunfullmäktige

Men förslagen får inte beröra kommunens myndighetsutövning mot enskilda. Det får inte ha rasistisk eller odemokratisk innebörd.

21 förslag har hittills i år nått kommunens diarium och det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år.

Återigen lyfts frågan om att göra något av den nedlagda delen av Ådalsbanan, järnvägen mellan Härnösand och Utansjö.

– Det skulle bli en mycket vacker cykelled, tycker Teresa Wiklund i Ulvik.

Hon tycker att det ligger helt rätt i tiden att använda sig av redan befintliga kommunikationsstråk och göra det möjligt att cykla in till Härnösand från Älandsbro och Utansjö. Det borde även bli en intressant led för cykelturister.

– Den skulle också öka intresset att cykla, det är bra för miljön och hälsan, skriver hon.

Simhallen är också ett kärt ämne.

Lisbeth Wikström skriver i sitt medborgarförslag att i stället för ett hotell på Kanaludden borde kommunen anlägga ett utomhusbad likt Umelagun i Umeå med bassäng, åkattraktioner och ett mindre vattenland för de minsta.

Ann-Sofie Stattin föreslår i sitt förslag en badbrygga öster om badhuset likt den som finns i Helsingborg och Catrine Rehnström vill att det sätts upp en busskur vid Willys. Ingrid Petersén önskar en lekpark på grönområdet bredvid nya handelsområdet.

Annons