Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populärt med ridtur vid fallets fot

Naturreservatet Västanå med sitt vattenfall vars sammanlagda fallhöjd räknas till cirka 90 meter är ett populärt utflyktsmål.
Vill du uppleva den omgivande naturen kan du göra det från ryggen på en islandshäst.

Det finns mycket spännande att uppleva vid Västanåfallet natur- och kulturcentrum, tre och en halv mil väster om Härnösand. Här finns en utställningslokal med mycket fint och spännande att titta på, bland annat de stora rovdjuren björn, varg, lo, järv och kungsörn.

Vill du utforska omgivningarna går det att göra det på hästryggen. Du kan rida i grupp, men även ledsagad av Marie Agerbrink som i sommar lett ridturerna i natursköna Västanå i tjugo år.

– Vi har både nordsvenskar och islandshästar, säger hon.

Under högsäsongen hålls turerna varje dag, men hästarna har vilodagar för att de inte ska bli för trötta.

För den som aldrig suttit på hästryggen kan just islandshästen, som är relativt liten och mycket lugn, vara ett lämpligt alternativ.

Rider du i grupp går färden på skogsstigar, vanligtvis har varje tur två ledare. Delas gruppen i två behöver ingen känna att de behöver göra något de inte klarar av, medan de som vill kan få rida fort.

Ganska snart känner sig de flesta trygg med sin häst, att rida i sakta mak genom de vackra omgivningarna upplevs som fridfullt och du glömmer snart vardagens bekymmer. När du sen nått målet och känner fast mark under fötterna igen kurrar det kanske i magen. Då kan du stilla hungern i Café Krubban som håller öppet sommartid.

– Vi ordnar även bröllopsfester och konferenser vid Västanåfallet, berättar Marie Agerbrink.