Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populära friluftsskoledagar i Bredbyn

Den 1 och 2 augusti deltog ett 40-tal ungdomar i olika aktiviteter vid Tjärnstugan i kommunens satsning Friluftskola. Möten mellan ungdomar, i olika åldrar och från olika byar, som annars inte umgås, verkade vara uppskattade sekundära effekter av den mötesplats som Friluftsskolan erbjöd. Det fungerade som ett minikollo under två dagar.

Annons

De aktivitetssugna fick fiska med SFK Storfiskarna som tillhandahöll fiskeutrustning och bete. De fick lära sig om Vilse av Friluftsfrämjandet och hur man klarar sig om man går bort i skogen. De gjorde överlevnadsarmband, tränade att gå på lina och att tillverka trefot och vindskydd som på önskemål förvandlades till mystält. Även kubbspel, trädgårdsyatzy och att bara sitta och prata hann några med, nog så viktigt att bara mysa mellan varven. Pinnbröden och hamburgarna grillade över brasan gick åt som smör i solsken dessa vackra sommardagar och många liter dryck höll vätskebalansen uppe. Även några anhöriga fanns med tidvis och de var nöjda med satsningen.

Örnsköldsviks kommun arrangerade för första gången Friluftsskola på fem platser i kommunen och erfarna, lågmälda fritidsledare guidade ungdomarna in i de olika aktiviteterna. Under Bredbyns Friluftsskoledagar samarbetade kommunen med Friluftsfrämjandet och SFK Storfiskarna. Emma Brännström och Maya Suwannarat Lidström från Örnsköldsviks kommun, med erfarenheter från Bredbyns och Husums ungdomsverksamheter hade det övergripande ansvaret för arrangemanget.

Friluftsfrämjandets ungdomsledare Rose-Marie Karlsson och Madelene Byström fanns på plats under måndagen. Madelene är certifierad Vilsehandledare och tog med ungdomarna längs Vilsestigen och utbildade i överlevnad och säkerhet i naturen. Båda dagarna fanns SFK Storfiskarnas Johnny Westman, Lennart Forsberg och Urban Pettersson på plats. De är välkända för många av barnen genom sitt engagemang i Artediprojektet, som under tre år bedrivits i Bredbynskolans mellanstadie av Artedikommitten inom Anundsjö hembygdsförening. Projektet eftersträvar friluftsaktivteter och har verkat för att barnen fått meta under friluftsdagar och i vintras blev det pimpelfiske.

Friluftsskola är en kommunal satsning som förhoppningsvis kommit för att stanna och utvecklas tillsammans med det lokala föreningslivet. Kanske kan det bli lokala aktörer som erbjuder Skogsmulle, scoutverksamhet, fältbiologer och andra bra ungdomsverksamheter som ger utbildning i att vistas i naturen. Naturen är ju vårt största vardagsrum.

Solveig Nordin Zamano

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel