Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollak följer upp Så som i himmelen

Annons

Kay Pollaks "Så som i himmelen" nominerades till åtta Guldbaggar och en Oscar. Nu kan dramat få en uppföljare. Ett manus är under utveckling och produktionen letar skådespelare till filmen som fått titeln "Så ock på jorden".

Stjärnor som Michael Nyqvist, Frida Hallgren, Helen Sjöholm och Lennart Jähkel. Lägg till det den folkkäre regissören Kay Pollak och en tårdrypande historia inbäddad i storslagen musik. "Så som in himmelen" kom 2004 och blev en stor succé som gjorde avtryck även utanför Sveriges gränser.

Filmen nominerades till åtta Guldbaggar och en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Några priser blev det inte, men publikens dom var tydlig. Med fler än 1 150 000 besökare var filmen 2004 års mest sedda på svenska biografer.

Tillbaka till Ljusåker

Det har länge tisslats om att en uppföljare är på gång och nu har hjulen börjat rulla. Med hjälp av en annons på Facebook letar produktionen efter kvinnlig skådespelare i åldrarna 15-20 till en viktig biroll. Av annonsen framgår också att filmen får titeln "Så ock på jorden" och att den regisseras av Kay Pollak.

Den planerade filmen beskrivs som "En ny berättelse om vad som hände med människorna i den lilla norrländska byn Ljusåker efter det att deras körledare, dirigenten Daniel Daréus, dött - och lämnat kören och Lena, som väntar hans barn". När TT når Kay Pollak vill han inte säga något om projektet utan hänvisar till producenten Anders Birkeland.

Vi pratar om att göra någonting, men vi är inte i närheten av ett produktionsbeslut ännu. Det är som allt i denna värld, man håller på med ständiga utvecklingsprojekt och det här är ett av dem, säger han.

TT: Konstnärligt måste ni ha en god idé om vad ni vill göra?

Vi har en idé om vad vi vill göra, men vi är inte där ännu att vi kan presentera den.

Skådespelarna inte klara

Michael Nyqvist rollfigur Daniel Daréus dör i "Så som i himmelens" final så det är osannolikt att den svenske Hollywood-stjärnans spelar i uppföljaren. Huruvida Frida Hallgren, Helen Sjöholm och Lennart Jähkel får roller i filmen är inte heller någonting som Anders Birkeland vill avslöja i nuläget.

Vi har inga skådespelare, men vi har en idé som vi undersöker förutsättningarna till och en del av de förutsättningarna är att hitta en sån här tjej, säger han.

Anders Birkeland var medproducent till "Så som i himmelen" vars huvudproducent Peter Possne inte är inblandad i arbetet med "Så ock på jorden". Däremot säger Peter Possne att han troligen kommer att vara inblandad i distributionen av filmen.

Mer läsning

Annons