Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt gräl om tågproblem

Annons

Riksdagspartierna fortsatte i dag att bråka om vem som har ansvaret för att tågen inte går som de ska.

Socialdemokraternas Anders Ygeman påminde om att infrastrukturministern, SJ och Trafikverket i höst lovat att allt ska fungera bättre i vinter.

Nu står vi här, snön har kommit och tågen står still, sade han när nästa års budget för infrastruktur debatterades i riksdagen.

Moderaternas Jan Evert Rådhström tyckte att debattekniken var på gränsen för vad som är anständigt för en riksdagsledamot och menade att Ygeman utnyttjar snöoväder med klass 2-varningar för att plocka politiska poänger.

Min kritik är att en vecka efter snöfallet så ställer man in tåg och har inte fått bort snö från växlar, svarade Ygeman.

Rådhström undrade om Ygeman vågade stå upp och säga att SJ inte ska ställa in 180 avgångar den kommande veckan och därmed riskera jultrafiken.

Jag har respekt för den största tågresenärshelg vi har, sade han och tillade att de inställda tågen utgör 2,8 procent av den totala tågtrafiken. Ygeman kan hålla på med sin plakatpolitik.

Regeringen ökar i budgeten för 2013 anslagen till underhåll och drift av järnvägen till 8,2 miljarder kronor. Ygeman pekade dock på att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm ska ha sagt att det behövs 8,7 miljarder när han talade i trafikutskottet i november.

Varför väljer regeringen att satsa 500 miljoner kronor mindre och varför minskar anslagen de kommande åren, undrade Ygeman.

Folkpartisten Lars Tysklind påpekade att satsningarna på järnvägen i dag är på en helt annan nivå än förr och att Trafikverket gett en "tydlig signal" om att man fått de verktyg man behöver.

Moderaten Rådhström uppgav att det kommer att ta ett antal år innan satsningarna ger tydliga resultat.

Vi lider fortfarande av Socialdemokraternas ofinansierade politik från när de hade makten. Vi betalar av deras ofinansierade löften, sade han.

Mer läsning

Annons