Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt dödläge efter Thailandsval

Annons

Mer än var tionde vallokal i Thailand tvingades stänga på grund av regeringsfientliga demonstranter. Nu väntar månader av politiskt dödläge - och fortsatta protester från oppositionen.

Trots att dagens val, påkallat av premiärminister Yingluck Shinawatra, gick relativt lugnt till är landet inte närmare en lösning på den redan flera månader långa politiska krisen. Sju människor skadades i Bangkok när demonstranter från de två olika lägren drabbade samman, men inga allvarligare våldsutbrott rapporterades.

Det viktigaste oppositionspartiet, Demokraterna, bojkottade valet, och omkring 10 000 av landets nära 94 000 röstlokaler kunde inte öppnas på grund av blockader från oppositionen, uppger valkommittén. Främst berördes Bangkok och provinser i söder där oppositionen är stark. Miljontals människor hindrades från att rösta, och nu väntar fyllnadsval som i värsta fall kan ta månader att genomföra.

Jag kom för att rösta, men de förnekade mig mina rättigheter, sade Praneet Tabtimtong, en av de ilskna röstberättigade som stoppades utanför en vallokal i Bangkok, till AFP.

Men den politiska turbulensen är inte över. Demonstranterna uppmanar till att fortsätta kampen för att störta Yingluck, oavsett valresultat.

Vinnarna kommer inte att representera det thailändska folket, sade protestledaren Suthep Thausuban.

Premiärministern sade i en kommentar att valet i stort var "en positiv signal".

Mer läsning

Annons