Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk majoritet i dag: BB i Sollefteå ska stänga för gott

Fredagens beslut i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd blev som väntat.
Majoriteten med S och MP driver förslaget vidare att stänga förlossningen samt kvinnosjukvårdens operationsverksamhet och slutna vård vid sjukhuset i Sollefteå.

Annons

TV: Hör Eva Back (S) ordförande i hälso– och sjukvårdsnämnden och Nils-Gunnar Mohlin, ordförande i föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus kommentera beskedet.

Läs mer: Sollefteå Framtidens akutsjukhus om BB-beskedet: "Hoppas de tar sitt förnuft till fånga"

Dagen började med demonstration utanför landstingshuset i Härnösand när politikerna anlände. Ett tjugotal demonstranter fanns på plats från Sollefteå.

Nästan åtta timmar senare föll klubbslaget i nämnden.

Sverigedemokraterna avgjorde i praktiken genom att lägga ner sin röst. Det gjorde ställningen 6 mot 6 och ordförande Ewa Back (S) hade utslagsröst.

Läs mer: BB-protester mötte landstingets politiker: "Det är kvinnor som beslutar om kvinnor"

Alliansen, V och socialdemokraten John Åberg från Sollefteå gjorde gemensam sak och krävde återremiss men förlorade.

Ewa Back (S) är nöjd.

– Det är tillfredsställande att vi har fått ett beslut i nämnden och framför allt att personalen har fått ett besked. Det är ohållbart för personalen att leva i ovisshet ytterligare många månader, kommenterar hon.

Läs mer: BB-läkare från Sollefteå stoppas i landstingets nämnd: "Anmärkningsvärt och skandalöst"

Hon tvekar inte trots att förslaget drivs igenom med svagaste möjliga majoritet.

– Vi har fått ett väldigt gediget utredningsmaterial, vi hade en väldigt rejäl genomgång med många frågor och många bra svar ifrån föredragande i dag.

– Jag känner mig trygg med att förslaget är fullt möjligt att genomföra med bibehållen patientsäkerhet. Jag ser också framför mig att vi kan hamna i väldigt dramatiska situationer med tanke på den svaga personalsituation som vi har på läkarsidan i Sollefteå för närvarande, säger Ewa Back.

Läs mer: BB i Sollefteå föreslås stängas – personalen informerad vid möte

Oppositionen är kritisk. Liberalerna reserverar sig och vill utreda en entreprenad av kvinnosjukvården i Sollefteå. Vänsterpartiet reserverar sig och ifrågasätter kostnadsminskningen.

– Ett hårt slag mot kvinnosjukvården. Kvinnor och inlandets befolkning får betala priset för den dåligt skötta ekonomin. Vi säger nej till en nedläggning av BB i Sollefteå, kommenterar Soledad Henriquez (KD).

I nästa steg ska frågan behandlas i landstingsstyrelsen den 13 oktober. Därefter är tidtabellen att slutligt beslut ska tas i landstingsfullmäktige 26–27 oktober.

– Jag hoppas det är tillräckligt många modiga politiker i vårt län så att vi kan fatta beslut, säger Ewa Back.

Exakt när BB försvinner i Sollefteå vill hon inte spekulera i. Men förutsatt fullmäktiges beslut i oktober blir det definitivt någon gång under 2017.

Läs också: Kvinnosjukvårdens framtid i länet: Här är de tre förslagen i sin helhet

Dessutom väntar fler sparbeslut. Vad som kommer härnäst är oklart.

– Det får vi se. Det kan vara mindre förslag och det kan vara större förslag. Men det måste vara kvalitativt genomarbetade förslag.

En stängning av jouren, förlossning och operation vid Sollefteå sjukhus och en minskning av personalen ger enligt landstingets beräkningar en nettobesparing mellan 15,4 och 15,8 miljoner kronor.

I juni beslutade fullmäktige att stänga den rehabiliteringsmedicinska kliniken i Härnösand och den akuta ortopedin i Sollefteå.

Mer läsning om förslaget:

Starka reaktioner bland personalen på förslaget att lägga ner BB i Sollefteå: "Det är upprörande"

Ledare: Susanne Sjöstedt: Alla alternativ är skit

Ledare: Tomas Izaias Englund: Ett dråpslag mot Sollefteå sjukhus

Läs mer: Här är landstingets kris – på 60 sekunder