Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikernas löften om skolan i Örnsköldsvik

Höjda lärarlöner. Minskade barngrupper i förskolan och krafttag mot lärarnas dåliga arbetsmiljö.
De lokala politikerna har stora planer för skolan i Örnsköldsviks kommun.

Läs fler löften från politikerna här – och ställ din egen fråga

Lärarbrist. Trångboddhet. Stress. Slitna lokaler. Vikariebrist. Hög arbetsbelastning. Sjunkande skolresultat. Lärarkris.

Det är några av de nyckelord som frekvent florerat när det handlat om skolan i Örnsköldsviks kommun de senaste åren.

Nu stundar ett val. Vad vill politikerna göra med skolan i Örnsköldsvik? Och hur ska det gå till?

– Skolan är egentligen en svår valfråga. Alla vill satsa men det är lätt att det bara kommer floskler, säger oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind (C).

I Alliansens budgetförutsättningar står att läsa att de är villiga att, förutom statsbidragen, satsa 14 miljoner kronor på skolan i år. Nästa år vill de satsa ytterligare åtta miljoner kronor.

I valprogrammet listas de viktigaste punkterna.

– Pengarna ska gå till höjda lärarlöner och på att minska barngrupperna i förskolan. Höjda löner skulle ge en bra grund att skruva skolan åt rätt håll, säger Anna-Britta Åkerlind.

– Vi har också räknat på åtta extra miljoner nästa år för att satsa på arbetsmiljön. Vi vet att det i dag finns stora arbetsmiljöproblem i skolan, där är fastigheter och lokaler en del.

I ert program skriver ni att ni vill se "en ny typ av gymnasieskola i Örnsköldsvik"?

– Det där är lite mer luddigt och det finns ingen färdig idé. Den gymnasieskola vi har i dag fungerar inte riktigt bra. Två enheter är ständigt i konflikt med varandra och så har det varit länge. Under nästa mandatperiod vill vi få i gång samtal med lärare, föräldrar och ungdomar, för att se om det finns andra sätt man kan bygga gymnasieskolan på.

Birgith Olsson Johansson (S), bildningsnämndens ordförande, är tvärsäker när hon svarar att skolan är nummer ett för Socialdemokraterna. Förutom statsbidragen är partiet lokalt villiga att stärka bildningsnämnden med 30 miljoner kronor.

– Jobb och skola är det vi pratar om. De hänger ihop.

Socialdemokraterna vill främst satsa på två saker. Lärarnas arbetssituation och lönerna.

– Det är högsta prioritet. Jag ser att många lärare i dag är trötta och det måste tas på allvar. De har för mycket på sidan om undervisningen. Och har vi inte de här lärarna, då får inte eleverna den skola de har rätt till.

Hur ska den bördan minskas?

– Genom fler människor i skolan, fler roller. Till exempel specialpedagoger.

– När det gäller den fysiska arbetsmiljön finns mycket mer att önska. Vi har trångboddhet och slitna lokaler. Det gäller att få verkstad i detta nu, säger Birgith Olsson Johansson.