Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna är ute och cyklar – dags att återupprätta bilens status och rykte

Annons

Politiska styren runt om i landet är ute och cyklar i många bemärkelser. Att cykla är hälsosamt och dessutom miljövänligt. Därför är vi i Landsbygdspartiet oberoende, LPo, välvilligt inställda till just detta och uppskattar att man är ute och cyklar ur denna synvinkel.

Men när det kommer till bilåkande, så anser vi att man är ute och cyklar i negativ bemärkelse. I dagsläget är många av våra städer så förstörda av bilstörande åtgärder att man nästan baxnar:        Vägbulor, borttagna p-platser och boendeparkeringar, höjda p-avgifter, dubbdäcksförbud, avsmalnande enkelfiligt vid busshållplatser, enkelriktningar, zebralagen och så vidare.

Den bilfientlighet, som en gång i tiden grundades av miljöskäl, synes i dag vara enbart en aversion mot själva bilen som företeelse.

Listan kan göras nästan hur lång som helst. Den bilfientlighet, som en gång i tiden grundades av miljöskäl, synes i dag vara enbart en aversion mot själva bilen som företeelse. Bränsleförbrukningen har gått ner, utsläppen blir allt renare och vi går med stormsteg mot en fossilfri framtid beträffande drivmedel. Om tio år kommer antagligen nästan alla bilar att gå på el eller biodrivmedel. Likväl så fortsätter de styrande att försvåra för bilåkare.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Att växande städer beträffande befolkning, lättare ger upphov till trängsel inser även vi i LPo. Även det orimliga i att alla ska kunna köra omkring med bil i city. Dock skulle trängsel och köer kunna minskas rejält om man i stället underlättade för alla fordonsslag.

För bilåkares del så ser vi att underlättande trafikåtgärder i linje med att förbättra det vi listade ovan, skulle minska kringåkande i onödan och därmed ökande utsläpp och trängsel. Bilåkande i sig är i dag så dyrt att ingen, förutom möjligen nybakade körkortsinnehavare som njuter av nyhetens behag, kör omkring för nöjes skull. 

Vi vill återupprätta bilens status och underlätta i stället för att försvåra.

Vi anser att våra städer har plats för alla trafikslag. Bilen är för många ett måste. För barnfamiljer som skjutsar till aktiviteter, för äldre som har svårt att gå längre sträckor, för de som oroas av att åka kollektivt av sociala skäl, för landsbygdsboende som saknar kollektivtrafik, med flera. Bilen är ett fantastiskt fint färdmedel och i takt med att den nu blir allt miljövänligare, vill vi återupprätta bilens status och underlätta i stället för att försvåra.

Claes Littorin,

för Landsbygdspartiet oberoende

 

Läs också: Gubben som skäms borde åka på studiebesök till landsbygden – vägarna är bortprioriterade och glashala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel