Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna är passiva när det kommer till tiggeri – ta ansvar i stället

Angående artikeln Länets kommuner säger nej till tiggeriförbud: "En mänsklig rättighet att få be om hjälp" publicerad 6 april.

Nyligen kunde vi i tidningen ta del av hur sex kommunalråd i moralisk överlägsenhet tog sig rätten att utge sig som talesmän för cirka 245 000 västernorrlänningar – att här i våra kommer ska det inte råda något förbud mot tiggeri. Då uppstår frågan, vem har gett dem mandat att uttala sig för oss, den del av befolkningen som är för ett förbud mot tiggeri på våra gator, torg och framför våra mest frekventerade ställen, våra matbutiker som vi besöker dagligen.

I flera år kan tiggare sitta bort sina liv, år som går till spillo, på grund av denna cyniska och ansvarslösa hållning. Så agerar inte politiker som vill ta ansvar för svåra frågor i vårt samhälle. Och fortsättning följer på grund av våra förtroendevaldas passiva ställningstagande. Det är år som skulle kunna användas till studier och utbildning om tiggeri vore förbjudet i vårt land.

I stället utnyttjats de hänsynslöst av skrupelfria organisationer, som lurat dem om stora förtjänster som tiggare i Sverige.

Att tiggerifrågan är en känslig fråga för våra av skattemedel högt avlönade kommunalråd framgår med all tydlighet när vi läser deras svar på frågan om tiggeri ska förbjudas.

Att tiggerifrågan är en känslig fråga för våra av skattemedel högt avlönade kommunalråd framgår med all tydlighet när vi läser deras svar på frågan om tiggeri ska förbjudas. Några skyller på att frågan om förbud tidigare väckts av Sverigedemokraterna och därmed blev frågan för dem en ickefråga. Några säger att man inte kan förbjuda fattigdom. Till intet förpliktigande, skamliga svar när den enda fungerande lösningen på all denna problematik är ett totalförbud att tigga på offentlig plats.

Glenn Nordlund (S) flyr frågan och allt ansvar genom svaret ”man kan inte förbjuda en utsträckt hand”. Genom detta svar säger han att han passivt accepterar tiggeri och alla negativa följder runt detta. Och allra värst, han ämnar inte engagera sig i ämnet. Fullt medvetet cementerar han fast tiggarna i ett fortsatt liv i armod. Är inte det man i dag kallar för syltryggspolitik?

För Plus-kunder: Förbud mot tiggeri på gatan redan infört – men efterlevs inte: "Upplevs inte som störande av ordningen"

Glenn Nordlund (S) aspirerar till posten som regionråd i Västernorrland. Förväntar han sig att vi väljare ska lägga vår röst på en person som flyr allt ansvar för att få stopp på tiggeriet? Är vi medborgare i Västernorrland betjänta av ett presumtivt regionråd som flyr ansvarsfrågorna på marknivå? Om så blir, vad kan vi förvänta oss då efter valet?

Varför ställs inte frågan om ett tiggeriförbud till våra Ica-handlare och Coop-föreståndare och övriga butiksägare om hur de skulle uppfatta ett tiggeriförbud? Utan allt för yvig spekulation, tror jag att ett flertal affärsidkare vill ha ett förbud. Likt många av medborgarna.

Harald Öberg,

Örnsköldsvik

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: "Inte kul möta tiggare – men inte kul möta sjuka på gatan heller, förbud mot dem också?"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel