Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker kritisk till landstingets utredningsuppdrag: "Framtidstro och helhetssyn saknas"

Landstinget ser över förlossnings- och kvinnosjukvården i länet, och man utreder två alternativ – en eller två enheter.
– Att enbart fokusera på en kostnadspost skapar osäkerhet och högre kostnader, säger oppositionspolitiker Erica Markusson (L).

I går kunde allehanda.se berätta att landstinget ser över kvinnosjukvården och förlossningarna i länet, och nu är BB i Örnsköldsvik och Sollefteå åter i farozonen.

Anledningen till utredningsuppdraget är att det saknas pengar i landstinget. Man måste dra ned 160 miljoner kronor på specialistsjukvården.

Erica Markusson (L), ordförande i Liberalerna Örnsköldsvik, ledamot i landstingsfullmäktige samt i folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden, är kritisk. Hon anser att man inte kan stirra sig blind på enbart en kostnadspost och tro att man genom det kan lösa det ekonomiska läget.

– Det saknas en framtids- och helhetssyn. Det är tråkigt. Och att prata om nedläggningar skapar osäkerhet, vilken kan leda till läkarflykt. Då kommer kostnaderna att öka.

Erica Markusson är övertygad om att landstinget vinner på att skapa en framtidstro där man fokuserar på den befintliga organisationen och befolkningens behov och önskemål.

– Det är ett enormt resursslöseri att inte utgå från det vi har i dag, och inte ta vara på resurser, kompetens och tillgångar vi har. Utifrån det borde vi fundera på vad vi kan utveckla och vidareförädla.

Hon anser också att det är viktigt att ta reda på vad kvinnorna och de blivande mammorna vill.

– Vi måste titta in i framtiden och utgå från de som bor här. Vilken vård behövs, och hur kan den erbjudas på ett bra sätt? Det är det viktigaste.

– Men även att ha tilltro till personalen. Om jag inte litar på dem, hur ska de då kunna lita på mig?

Erica Markusson misstänker att man nu kan få samma reaktioner från befolkningen och vårdanställda som i höstas, då många protesterade kraftigt.

– Det har redan skapats en upprördhet, efter att er artikel blev publicerad. Med ett sådant här begränsat utredningsuppdrag kan det inte bli något annat.

Hon lyfter fram Kanada som ett föregångsland till bra mödravård. Där har man tagit fram en standard om vad som är viktigt i förlossningsvården när man bor i glesbygd.

– Nummer ett är att kvinnor ska få en kvalitativ mödravård så nära hemmet som möjligt. Det borde man titta närmare på här.

Läs mer: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.