Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i krismöte i Göteborg

Annons

Samtliga politiska partier i kommunstyrelsen i Göteborg är totalt eniga - den illegala vapenhandeln måste stoppas. Straffen måste bli hårdare för att avskräcka.

De samlades till möte i dag efter den senaste veckans många skjutningar.

En 17-årig pojke och en 28-årig man sköts ihjäl inför öppen ridå i en våldsam skottlossning där kulkärvarna från automatvapen träffade blint. Det hände på onsdagskvällen i Biskopsgården på Hisingen. Polisen tvekar om det verkligen var rätt personer som var måltavlor.

Under söndagen kom det polisen ser som repliken. Ett stort antal skott avlossades mot två lägenheter i samma område. Ingen kom till skada.

Polisen är rädd att helt oskyldiga ska komma till skada i gängkriget.

Kommunstyrelsen i Göteborg höll ett krismöte i dag och ordförande Anneli Hulthén kallar det rådande läget för "fullständigt oacceptabelt".

Vi måste göra något åt den stora mängden illegala vapen vi får in i Sverige. De är uppenbarligen lätta att få tag i, det har vi ju märkt de senaste dagarna. Det räcker inte med den lagstiftning vi har i dag, sade Anneli Hulthén. Vapenhandeln är det största problemet och jag ska redan i veckan stöta på justitieminister Beatrice Ask. Tuffare straff, snabbare domar när man blir tagen med vapen. Samhället måste visa att vi inte accepterar att man går runt med vapen vare sig i Göteborg eller någon annanstans, sade Hulthén.

Statsminister Fredrik Reinfeldt berättade vid en pressträff i Göteborg att regeringen tittar på hur man ytterligare kan skärpa vapenlagstiftningen.

Normalpåföljden för mord behöver vara livstid, säger han.

Även polisen i Västra Götaland, där Klas Friberg relativt nyligen blev högste chef, har länge krävt skärpta regler.

Huruvida man behöver ändra lagen ytterligare eller om det är praxis som behöver förändras, är egalt för mig. Jag vill ha effekten att man ska bli avskräckt att bära vapen på gatan, säger Klas Friberg.

Han tycker att polisen har ett bra samarbete med Göteborg stad sedan länge. Han ser gärna fler öppna forum, som medborgarkontor.

Själva utredningsläget beskriver Friberg så här:

Vi har en ganska god bild av vad som har hänt i de flesta av de här skjutningarna.

Politikerna poängterade också vikten av att stödja det lokala föreningslivet och att kommunen via sina stadsdelsförvaltningar samarbetar mer med föreningarna. Men den frågan är känslig bland flera politiker - en del kritik kring värdefrågor har riktats mot dessa grupper.

TT: Göteborg är fortfarande en oerhört segregerad stad. Han ni politiker misslyckats där?

Även om vi skulle ha misslyckats och vi säger att segregationen är stor i Göteborg så berättigar det inte någon att ta livet av någon annan. Det finns inga ursäkter för våldet. Sedan ska vi göra vår läxa när det gäller segregationen. Vi ska framför allt göra allt vi kan när det gäller ungdomsarbetslösheten. Den är den viktigaste grogrunden för kriminalitet. Vi måste också avglorifiera de kriminella gängen. Det finns ingen gloria, det finns bara ett misslyckande från samhällets sida men framför allt för en individ som kommer att misslyckas. Barn ska inte behöva dö i Göteborg för att de blir skjuta, säger Hulthén.

Mer läsning

Annons