Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker borde åka sjuktaxi – och få reseersättning på samma villkor som patienter

Jag har besökt Sundsvalls sjukhus efter remiss från läkare vid Sollefteå sjukhus. Kan inte på grund av infektionsrisk utnyttja möjligheten att åka buss, tåg eller sjuktaxi och beviljas inte att ta taxi. Åker med egen bil från hemmet i Hällsjö till Sundsvalls sjukhus – enkel resa 11,5 mil, totalt 23 mil – och blir uppmanad att lämna in kvitto för att få ersättning för resan.

Jag postar brevet till sjukresor i Härnösand. Efter en väntetid på några veckor får jag för min resa tur och retur Sundsvalls sjukhus 30 kronor insatt på mitt bankkonto. Skickar en fråga till reseservice om detta är rätt och får ett snabbt svar att detta belopp är korrekt. Ersättningen är 10 kronor per mil. Det är avdrag 100 kronor per resa det vill säga 200 kronor och då blir det 30 kronor över.

Tänk om jag bott några mil närmare. Hade jag då blivit skyldig att betala till Landstinget Västernorrland? Jag får alltså tillbaka pengar för lite drygt två liter bensin med dagens bensinpris.

Tänk om jag bott några mil närmare. Hade jag då blivit skyldig att betala till Landstinget Västernorrland?

Jag föreslår nu följande åtgärd till de styrande inom Landstinget Västernorrland: Reseersättningen för er borde följa samma princip som jag som sjuk har och besöker sjukhuset i Sundsvall.

Erik Löfgren (S) och övriga i ledningen erbjuds att åka buss alternativt sjuktaxi.

Förlåt jag döper om den till politikerbil. Då kan de (S)itta tillsammans med SD:are, moderater, miljöpartister med flera. Bra ur miljöaspekten också samt att ni då kan diskutera under färden era politiska åsikter. Kanske att mötestiderna blir kortare då ni under resan kunnat bli överens.

Läs också: Samtrans måste ändra kundfientliga regler för sjukresor – och behöver en kurs i vett och etikett

Skulle nu inte Erik Lövgren (S) eller någon annan i ledningen gilla samåkning då skulle de erbjudas samma ersättning som jag fick för min sjukresa, en krona per kilometer, vilket är en ersättningsnivå långt under vad skattemyndigheten har.

Erik Löfgren (S) kan väl inte misstycka över detta förslag, då han varit med och tagit beslut på vad som ska gälla för oss som blivit fråntagna möjligheten att besöka sjukhuset på hemmaplan – det vill säga i Sollefteå. Naturligtvis ska han också betala 100 kronor per resa ifall han åker med egen bil.

Visst låter detta bra? Då har du ökad förståelse för konsekvenserna av hur dina och era besparingskrav blir.

Ska inte gå in på nedläggningar, avgångsvederlag med mera. Troligtvis följer de samma mönster som jag relaterat inledningsvis. Helt tokigt, men drabbar inte beslutsfattarna nämnvärt.

Stig Molen,

Hällsjö, Bollstabruk

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

För Plus-kunder: Kostnaderna för sjukresor ökar lavinartat: "Det är inget som kommunen ska betala"

Läs också: "Samåkning till sjukhuset – hur patientsäkert är det egentligen?"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel